BIJELJINA NA SAMITU BALKANSKIH GRADOVA

Datum:

Share post:

Savjetnik gradonačelnika Radoslav Ostojić predstavljao je Grad Bijeljinu na Samitu B40 mreže balkanskih gradova, održanom u Atini 23. i 24. januara. Domaćin samita bio je Kostas Bakojanis, gradonačelnik grčke prestonice koja je preuzela rukovođenje ovom Mrežom od Istanbula.

– Bijeljina je član Mreže B40 od samog osnivanja 2021. godine, jer vjerujemo da takozvana diplomatija lokalnih zajednica može učiniti mnogo na prevazilaženju granica i svih smetnji koje one predstavljaju za normalan protok ljudi i razmjenu roba, kulture i ideja. Takođe, okrenuti smo intermunicipalnom učenju i razmjeni iskustava i dostignuća u oblasti komunalnog razvoja, zaštite životne sredine, privlačenju investicija i drugim važnim temama za svakodnevni život stanovništva, a to je upravo jedan od ciljeva Mreže B40 – pojašnjava Ostojić razloge zbog kojih je Bijeljina u članstvu ove međunarodne organizacije.

Pored plenarnih susreta, atinski samit bio je prilika za brojne bilateralne susrete na kojim je razgovarano o mogućnostima za uspostavljanje i proširenje saradnje.

– Naravno, najviše mogućnosti za saradnju postoji sa gradovima u regionu. Između ostalih razgovarali smo sa našim prijateljima iz Nikšića, Skoplja, Kotora, rumunske Konstance, sa atinskim domaćinima, kao i potpredsjednikom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Savjetu Evrope Vladimirom Prebiličem. Postoji veliki prostor za primjenu smart-siti koncepata i rješenja u našim gradovima, a svaki grad može da ponudi nešto što drugi nemaju. Ostvarili smo značajne kontakte i dogovorili se da ih konkretizujemo u narednom periodu, kako bismo u konačnici ostvarili bolji kvalitet života naših građana – zaključuje Ostojić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MEŠKOVIĆ: Zadovoljni smo rodom jagoda, ali ne i cijenom (video)

Proizvođač jagoda iz Čelića Mustafa Mešković, pričao je kakva je proizvodnja jagode ove godine, kao i isplati li...

NIKOLA GRUJIĆ briljirao u Španiji: Učestvovalo 750 studenata, MLADIĆ IZ LOPARA osvojio drugo mjesto

Dvadesettrogodišnji Nikola Grujić iz Lopara, student četvrte godine Fakulteta za računarstvo i informatiku Univerziteta „Sinergija“ u Bijeljini, na...

ĐURĐEVIĆ: Što je bilo do nas, mi smo uradili, a sve zbog razvoja naše Bijeljine

Što je bilo do nas, mi smo uradili, a sve zbog razvoja naše Bijeljine Zadovoljan sam radom Skupštine i...

PETROVIĆ: Uprkos opstrukcijama, Grad funkcioniše bolje nego bilo koji drugi grad u Srpskoj

Kako biste ocijenili rad Vašeg kabineta u prvom kvartalu ove godine? -Na prvom mjestu bih rekao da je rad...