NIKOLA GRUJIĆ briljirao u Španiji: Učestvovalo 750 studenata, MLADIĆ IZ LOPARA osvojio drugo mjesto

Datum:

Share post:

Dvadesettrogodišnji Nikola Grujić iz Lopara, student četvrte godine Fakulteta za računarstvo i informatiku Univerziteta „Sinergija“ u Bijeljini, na studentskom takmičenju iz programiranja koje je održano u Barseloni od 3. do 5. maja, osvojio je drugo mjesto.

Nikola je bio u timu sa dvojicom vršnjaka iz Srbije i Njemačke, a znanje su odmjerili sa oko 750 studenata iz cijelog svijeta.

Prestižno studentsko takmičenje u Barseloni ovom mladom čovjeku je dragocjeno iskustvo. 

 – Na početku takmičenja dobili smo zadatak – web aplikacija, mobilna aplikacija, model mašinskog učenja i slično. Naša tema bila je pronaći najsličnije odijelo u skupu od 120.000 različitih. Projekat smo radili 36 sati bez prestanka. Napravili smo web aplikaciju koja uz pomoć mašinskog učenja omogućava bilo kome da virtuelno „obuče“ različite komade odjeće, a da pritome ne mora iću u radnju koja to prodaje. Kupac, takođe, može da u bogatom asortimanu vidi odijela najsličnija tome koje ga zanima. I organizatori i sponzori su bili oduševljeni  našim radom, ali istina je i da je tim iz Španije bio bolji. Konkurencija je bila veoma velika i jaka, ali nisam imao tremu. Imao sam priliku da upoznam drugu kulturu, studente iz Australije, Amerike, Afrike i drugih zemalja svijeta  i vidim način na koji oni rade – priča Nikola za portal InfoBijeljina. 

 

Rješavanje problema, struktura podataka i algoritmi, oduvijek su ga, kaže, zanimali. U oblasti programiranja i računarstva dokazao se više puta. 

– Na republičkom takmičenju iz programiranja sam dva puta osvojio prvo mjesto. Učestvovao sam na  međunarodnim takmičenjima u Moldaviji i Grčkoj. Mnogo mi  je značila i praksa u Velikoj Britaniji. U Londonu sam boravio po tri mjeseca i 2022. i 2023. godine, a radio sam softversko-inžinjerske prakse, između ostalih, u kompanijama Meta, tadašnji Fejsbuk, i najvećoj svjetskoj banci „JPMorgan“. Ono što sam tamo naučio je neprocjenjivo – ističe mladić. 

 

Nikola živi u Loparama sa roditeljima i bakom, a uzor mu je starija sestra Jelena.

– Završila je kineski i engleski jezik na Filozofskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo. U Kinu je na godinu dana sa porodicom otišla 2021., a u januaru ove godine su se preselili i žive u gradu Ganzhou u privinciji Jiangxi. Ona i suprug predaju u jednoj školi i veoma su zadovoljni – kaže Nikola. 

Na Nikolino znanje i predanost ponosni su i u Srednjoj školi „Vuk Karadžić“ u kojoj je i otkrio ljubav prema informatici i računarstvu. Profesor elektrotehničke grupe predmeta Dejan Zeković kaže da sve više mladih pokazuje zanimanje za ovu profesiju jer je vrlo perspektivna.

– Nikola će biti dobrodošao gdje god da ode. Stalno radi na sebi i svoje znanje nadograđuje, što je zaista za pohvalu – ističe profesor. 

I direktor JU SŠC „Vuk Karadžić“ Boro Stanić kaže da ova obrazovna ustanova nastoji da učenicima pruži što bolje uslove.

– Mi smo škola koja je iznjedrila mnoge talente i stručnjake, Nikola je primjer koliko je važno steći znaje tokom cijelog svog školovanja – kaže direktor za InfoBijeljinu.  Nikolini uspjesi raduju njegove sugrađane, ali i nadležne. Načelnik Opštine Lopare Rado Savić kaže da ova lokalna zajednica podržava uspješne, mlade ljude koji na najbolji način promovišu svoj zavičaj i Republiku Srpsku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: infobijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Upis na fakultet ili srednju školu, jedna od najvažniji odluka u životu: Prema istraživanju, ovo su najtraženija zanimanja u BiH

Federalni zavod za zapošljavanje želi podsjetiti na rezultate istraživanja tržišta rada 2023/2024, koje je realizovano tokom septembra i...

Proteklog vikenda održan fudbalski turnir za mlađe kategorije „Trofej SK Bambi Tuzla 2024.“ (foto)

Tuzla je za vikend bila domaćin međunarodnog fudbalskog turnira za mlađe kategorije "Trofej SK Bambi Tuzla 2024." Sport-klub "Bambi"...

Udruženje doktora porodične medicine regije Bijeljina, Ugljevik i Lopare organizuje javno humanitarno predavanje o značaju prevencije, ranog otkrivanja i lečenja malignih tumora kože i...

Udruženje doktora porodične medicine regije Bijeljina, Ugljevik i Lopare u saradnji sa Udruženjem dermatologa Republike Srpske učestvuje u...

MINISTAR ŠULIĆ: Očekuje se rekordna ljetna turistička sezona

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je Srni da će ljetna turistička sezona u Srpskoj...