BIJELJINA: Fondacija “Lara“ obilježila dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH

Datum:

Share post:

U okviru globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodnozasovanog nasilja, Fondacija „Lara“  obilježila je 8. decembar kao Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini.

Pripadnice Fondacije „Lara“ danas su na gradskom Trgu Kralja Petra I Karađorđevića organizovale uličnu akciju uz poruku reci NE politikama brisanja i zaborava i podrži čuvanje sjećanja na žensku stranu rata.

Dragana Petrić, ispred Fondacije „Lara“ ističe da su 8. decembar neformalno proglasili danom sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH. Inače, inicijativa za obilježavanje današnjeg dana dio je projekta „Mir sa ženskim licem – ženska inicijativa za suočavanje s prošlošću“ koja postoji od 2013. godine.

„Ovaj datum smo ustanovili krajem 2014. godine, a obilježava se od 2015. godine u 12 gradova BiH u saradnji sa još 12 nevladinih ženskih organizacija. Osnovni cilj propagiranja ovog datuma jeste da se umanji marginalizacija stradanja žena u proteklom ratu, jer po nekim statistikama između 1992-1995 godine poginulo je 9901 žena što čini 10% ukupnih žrtava rata, odnosno 25% civilnih žrtava rata. Međutim, tih žena nema u državnim statistikama, ni u ratnim memorijalima.

Obilježavanjem ovog datuma pokušavamo da umanjimo tu nepravdu, da na neki način posjetimo na svaki stradali život uključujući i žene, u nadi da će nekada 8. decembar ući i u državni kalendar“, rekla je Petrićeva.

Jedan od ciljeva Fondacije „Lara“ je da ne dijele žrtve po nacionalnoj osnovi ili po entitetima. Želja im je da se istakne važnost žena i njihove uloge koje su imale u proteklom ratu. U Bijeljini se 8.decembar neformalno obilježava ostavljanjem ruža na neobilježenim mjestima i puštanjem ruža niz rijeku Drinu. Ove godine, osim ulične akcije, aktivistkinje Fondacije „Lara“ pripremile su i promo video.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VRIJEME DANAS pretežno oblačno

Ujutru umereno do pretežno oblačno. Ponegde je moguća magla ili niska oblačnost. Na zapadu kiša ili pljusak koji...

U Pučilama kod Bijeljine Zdravko Perić i Nemanja Makić napravili Farmu „5 jaja“ sa slobodnim uzgojem kokošaka (foto, video)

Nešto novo u Semberiji je Farma pod nazivom "5 jaja" koju su napravili mladi Zdravko Perić i Nemanja...

BIJELJINA: Predstavnicima Glazbene škole ’’Ivana Plemenitog Zajca’’ iz Mostara uručena jedna od glavnih nagrada VIII Internacionalnog festivala muzike „Primavera“ (foto)

U Bijeljini je danas predstavnicima Glazbene škole ’’Ivana Plemenitog Zajca’’ iz Mostara uručena harmonika Bugari Armando model Nemo...

Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević organizovao prijem za uspješnu učenicu Halimu Aletović

Danas je Gradskoj upravi potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević organizivao prijem za učenicu petog razreda osnovne škole...