Dom zdravlja Bijeljina danas je obilježio jubilej – 30 godina postojanja. Povodom 30 godina samostalnog rada i postojanja Doma zdravlja Bijeljina održana je svečana akademija u Centru za kulturu “Semberija“.

Primarius doktor Danijela Đukin, direktor Doma zdravlja Bijeljina

Primarius doktor Danijela Đukin, direktor Doma zdravlja Bijeljina, istakla je da je današnji jubilej itekako značajan. Razvijanje bijeljinskog Doma zdravlja trajalo je još od ratnih devedesetih godina – i dan danas se još uvijek grade, razvijaju i napreduju iz dana u dan.  

“Dom zdravlja liječi oko 150.000 stanovnika Semberije i Majevice. Imamo dobru opremu, dobar  prostor, 26 sektorskih ambulanti, od toga 42 ambulante porodične medicine, ali ono najvažnije što čini ovu ustanovu jeste kadar, jesu ljudi koji rade, 114 ljekara, 62 specijalista porodične medicine i ostalih specijalizacija, 32 doktora medicine, 18 stomatologa, od toga devet specijalista stomatologije, 43 viša medicinska tehničara, 187 srednjih medicinskih tehničara, uprava, vozači, nezdrastveni radnici”, ističe Đukin.

Tokom svečane akademije, prikazan je i film u trajanju od 14 minuta koji prikazuje prva liječenja na području grada Bijeljine, krajem 17. i početkom 18. Vijeka. U filmu su prikazani detalji koji nikad nigdje do sada nisu bili prikazani.

Đukin je poručila pacijentima da se ne brinu za svoje zdravlje, zaposleni Doma zdravlja su uvijek tu za svoje pacijente.

Docent doktor Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja u Banjoj Luci

Docent doktor Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja u Banjoj Luci, danas je došla u Bijeljinu kako bi podržala svoje kolege sa kojima, kako kaže, ima izuzetno dobru saradnju.

“Imamo izuzetno dobru saradnju sa svim domovima zdravlja u Republici Srpskoj, posebno sa domovima zdravlja koji su iz kategorije većih, jer su naši problemi koje imamo gotovo identični, kako u Domu zdravlja Banja Luka, tako i u Domu zdravlja Bijeljina. Konstantno radimo na razmjeni informacija, razmjeni iskustva našeg osoblja. Svaka država koja ima jaku primarnu zdravstvenu zaštitu, imaće mnogo zdravije građane, zadovoljnije sa zdravstvenim sistemom”, kaže Todorović.

Ona je istakla da je evidentno veliko opterećenje na doktore koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, posebno kad se radi o doktorima porodične medicine.

“Nažalost, sve je veći broj pacijenata koji imaju hronične bolesti, koji se liječe gotovo do kraja života, tako da je veliki pritisak po osnovu liječenja, a svi mi na primarnom nivou zaštite, imamo i zadatak i potrebu da radimo preventivne preglede”, rekla je Todorović.

Vladimir Marković, direktor Doma zdravlja Doboj i predsjednik Aktiva direktora svih domova zdravlja Republike Srpske

Vladimir Marković, direktor Doma zdravlja Doboj i predsjednik Aktiva direktora svih domova zdravlja Republike Srpske, prvenstveno je iskoristio priliku da čestita izuzetan jubilej, te je naveo da je Dom zdravlja Bijeljina jedan od najvećih domova zdravlja u Republici Srpskoj i definitivno vodilja u svemu što se radi na primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

“Moram priznati da mi imamo šta da naučimo, da pogledamo i da prepišemo od Doma zdravlja Bijeljna. Moram priznati i moram im čestitati na tome što su organizaciju doveli na veoma visok nivo. Same zgrade to ne mogu da rade. Čestitam kadrovima, čestitam svim medicinskim i nemedicinskim radnicima Doma zdravlja Bijeljna, ali prije svega čestitam rukovodstvu koje zaista na najbolji mogući način upravlja ovom institucijom i sigurno da će to raditi u narednom periodu”, rekao je Marković.

Kada je riječ generalno o primarnoj zdravstvenoj zaštiti na nivou Republike Srpske, Marković ističe da su veliki problem doktori, koji su jako deficitaran kadar, jer odlaze u starosnu penziju, a mladi još uvijek nisu završili specijalizaciju.

“Pokušavali smo da to prevazićemo na neki način, tako što smo predložili da nam se dozvoli da angažujemo određene doktore, koji treba da idu u penziju. Zatim je Dom zdravlja Prijedor predložio jednu mjeru, a to je da svi mladi doktori koji tek završe fakultet, provedu dvije godine na primarnom zdravstvenom nivou kako bi stekli iskustvo i kako bi mi na primarnom zdravstvenom nivou mogli na neki način da olakšamo rad i da generalno ne budemo u problemima sa nedostatkom kadra”, rekao je Marković.

On je istakao da će uskoro nastati i problem srednjeg slučajnog kadra, odnosno, nedostatak medicinskih sestara, s obzirom da je jako teško naći kvalitetne medicinske sestre, prije svega, jer je njima prohodnost prema Evropskim zemljama jako jednostavna gdje su primanja daleko veća.

Svečanoj akademiji i obilježavanju jubileja, 30 godina od osnivanja Doma zdravlja Bijeljina, prisustvovao je i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić. On je ovom prilikom istakao da mu je zadovoljstvo prisustvovati proslavi koja obilježava 30 godina postojanja Doma zdravlja Bijeljina.

ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić

“Dom zdravlja Bijeljina predstavlja jednu izuzetnu instituciju u zdravstvenom sistemu Republike Srpske, koja dugi niz godina funkcioniše onako kako treba svaki Dom zdravlja da funkcioniše. Za Dom zdravlja Bijeljina imam samo riječi hvale, u svim ovim godinama u kojima je postojao. U periodu pandemije korona Dom zdravlja Bjeljina zajedno sa Bolnicom Bijeljina, dali su jedan izuzetan primjer kako treba da funkcioniše primarna i sekundarna zdravstvena zaštita i da zajednički planiraju i daju najbolji odgovor kada je u pitanju naše stanovništvo”, rekao je ministar Šeranić.

Šeranić je istakao da je veoma pohvalno za Dom zdravlja Bijeljina što su osnovali Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, jer im upravo to daje osnov da se Dom zdravlja Bijeljina uključi u novi projekat zdravih zajednica.

Današnjoj svečanoj akademiji prisustvovali su brojni direktori domova zdravlja iz Srpske, direktori bolnica, veliki broj zdravstvenih radnika, kao i nemedicinskog osoblja. Velika sala Centra za kulturu “Semberija” bila je mala da primi sve zainteresovane koji su imali želju da prisustvuju obilježavanju jednog od najznačajnijih jubileja u gradu Bijeljina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име