Besplatni udžbenici za sve osnovce u RS?!

Datum:

Share post:

Pred poslanicima Narodne skupštine RS na predstojećoj drugoj redovnoj sjednici, naći će se građanska inicijativa za uvođenje besplatnih udžbenika za sve osnovce u Republici Srpskoj.

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

U inicijativi je navedeno da potpisnici smatraju da je od ineteresa za Srpsku da se "ulaže u znanje i uslove školovanja", a kako će glasati narodni poslanici i hoće li podržati ovaj prijedlog, vidjeće se na skupštinskoj sjednici koja je zakazana za kraj ovog mjeseca.

"Imajući u vidu da se po raznim osnovama iz budžeta RS namjenski i nenamjenski izdvajaju značajna sredstva, smatramo da postoji prostor za kupovinu knjiga za učenike osnovnih škola od novca poreskih obveznika", naveli su incijatori.

Osnovne škole u RS, čije je obrazovanje obavezno, pohađa 91.500 učenika, a cijena jednog kompleta udžbenika se kreće od 86 do 188 maraka.

TESTNA REKLAMA

Procjena je da bi za nabavku udžbenika za svakog osnovca u RS bilo potrebno između 10 i 12 miliona KM godišnje.

"Svi znamo da većina porodica živi na rubu egzistencije i da roditelji moraju izdvojiti značajna sredstva za kupovinu pribora za školu, udžbenika, mjesečnih karata, odjeće, užine i mnogo drugih stvari koje su potrebne za jednu školsku godinu. Nažalost, nemaju uslova za to. Za primjenu ovog zakona potrebna su sredstva iz budžeta RS u iznosu od 10 do 12 miliona KM godišnje", navedeno je u incijativi koja će se 29. januara naći pred poslanicima NSRS.

Na čelu građanske inicijative je Duško Tadić, atletičar iz Banjaluke, a potpisi građana su prikupljeni u novembru 2018. godine.

Izvor: mondo.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Danas se obilježava Sveta Petka Trnova

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova Praznik Svete...

Ekstenzija za Chrome i Edge krade imejlove korisnika

Malver koji su istraživači iz firme Volexity nazvali SHARPEXT je u formi ekstenzije za veb pregledače Google Chrome...

AGRO SAVJET: Kako napraviti gajilište za proizvodnju šampinjona

U intenzivnom gajenju šampinjona postoje gajilišta u kojima se odvija čitava proizvodnja počev od unošenja zasijane podloge do...

SERVISNE INFORMACIJE za 8. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...