Banjaluka OSPORAVA PRESUDU suda u korist BIJELJINSKOG “OKTAN PROMETA“

Datum:

Share post:

Grad Banjaluka pokušaće da ospori presudu Osnovnog suda kojom je odbačena tužba Grada protiv Poljoprivredne škole, Perice Repajića, bijeljinske firme „Oktan promet“ u vlasništvu Vojina Mitrovića i trgovačkog lanca „Bingo“, a u vezi sa milionski vrijednim zemljištem škole.
 

Ranije je objavljeno da je Banjaluka izgubila desetine miliona KM vrijedno zemljište Poljoprivredne škole, koje je na kraju kupio „Oktan promet“ i „Bingo“, a na kojem „Bingo“ planira da izgradi tržni centar.

U Gradskoj upravi su potvrdili da su odmah po dobijanju presude, putem Pravobranilaštva RS, izjavili žalbu na ovu odluku pobijajući je po više osnova.

Grad je u žalbi, između ostalog, naveo da smatra da je zbog nezakonitog upisa Poljoprivredne škole na spornom zemljištu, a koji su proizišli iz rada Zemljišnoknjižne kancelarije i Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove Banjaluka, usljedila ništavost svih  pravnih poslova koji su nastali kao posljedica nezakonitog upisa Poljoprivredne škole sa pravom raspolaganja odnosno svojine na tom zemljištu.

TESTNA REKLAMA

„Takođe, ne može se izvoditi zaključak da Grad po sili zakona nije stekao pravo raspolaganja na tim nepokretnostima, odnosno izvoditi zaključak da ne stiče pravo raspolaganja na nepokretnostima svih škola jer nijedna odredba navedenog zakona to ne propisuje na način kako sud u svojoj odluci ističe. Sud se poziva na nepostojeću odredbu, što samu presudu čini nezakonitom“, naveli su u Gradskoj upravi.

Nad spornim zemljištem Poljoprivredna škola je imala pravo korištenja, a nakon što je to pravo u zemljišnim knjigama uknjižila u pravo raspolaganja, potpisala je ugovor o zamjeni zemljišta sa Pericom Repajićem za bezvrijedne nekretnine u okolini Banjaluke i Laktaša. U međuvremenu, Repajić je dio zamijenjenog zemljišta prodao firmama „Bingo“ Tuzla i „Oktan promet“ Bijeljina za 8,3 miliona KM.

Grad je tužbom, koju je podnio još 2011. godine, pokušao da ospori upis prava raspolaganja na Poljoprivrednu školu kao i da poništi ugovor o zamjeni zemljišta i kupoprodajne ugovore između Repajića, „Oktan – prometa“ Vojina Mitrovića i „Binga“.

Međutim, banjalučki Osnovni sud je tužbu odbacio uz obrazloženje da nisu osnovani navodi Grada da je ranije stekao pravo raspolaganja spornim zemljištem te da zbog toga to pravo nije moglo biti upisano na Poljoprivrednu školu.

​Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Kako da vratite stari izgled Gmaila

Google mijenja dizajn za Gmail kako bi servis prilagodio dizajnerskim izmjenama koje su već načinjene na kompanijinim drugim...

AGRO SAVJET: Uzgajivači upozoravaju na greške koje pravimo – Jasni signali da je biljka pred uginućem

Većina nas griješi prilikom zalivanja i njegovanja sobnog cvijeća, a princip je zapravo veoma jednostavan. Stručnjaci smatraju da...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su dvije djevojčice i dva dječaka. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...