BAKAJLIĆ: Više hiljada bikova u Semberiji prešlo tonu, FARMERI SE PLAŠE UGINUĆA

Datum:

Share post:

Situacija u stočarstvu je jako teška, upozorava Savo Bakajlić, član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH. Kaže kako se stočari plaše uginuća bikova, a među 9.000 do 10.000 tovnih grla samo u Semberiji već je između 4.000 i 5.000 grla prešlo težinu od tone, što je kritično.
“Od maja iz Sarajeva slušamo samo obećanja o nastavku izvoza junećeg mesa u Tursku i dok se u BiH spore oko formiranja vlasti, trpe građani. Nije najvažnije pitanje ko će biti u vlasti, nego kako će građanima biti sa tom vlašću, a sela su nam već poluprazna i bez radne snage“, naveo je Bakajlić.

Kvota od 3.000 tona mesa je samo olakšanje

On kaže kako će kvota od 3.000 tona junećeg mesa za izvoz, za koju se čeka da se ugovori, biti samo trenutno olakšanje. Bakajlić komentira kako nije normalno da se proizvedeno meso, hljeb, voće i povrće ne može i prodati u BiH.
Rad nadležnog Ministarstava spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, smatra bahatim i traljavim jer ne mogu zaštititi domaću proizvodnju, potrošača, a onda i farmera koji je proizveo kvalitetnu i zdravu hranu.

Pooštriti kontrolu uvoza mesa u BiH

TESTNA REKLAMA

Ostoja Nikolić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda Republike Srpske smatra kako bi se u trajnom rješenju ovog problema dosta postiglo pooštravanjem kontrole uvoza mesa u BiH, o čemu se, podsjetimo, govori od početka oktobra.

Osim štete koju će pretrpjeti farmeri zbog nemogućnosti izvoza mesa, ta nesigurnost tržišta dovodi do toga da će tov junadi na domaćim farmama biti smanjen u narednom periodu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: klix.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BANJA DVOROVI: Ne bavimo se paušalnim ocjenama i procjenama

Na vanrednoj konferenciji za novinare gradonačelnik Ljubiša Petrović, najavio je pokretanje krivičnih prijava protiv službenika i odgovornih lica...

Obavezno izvještavanje klijenata o naknadama: Nove odluke Agencije za bankarstvo RS

Svaka banka koja posluje u Republici Srpskoj ubuduće mora korisnicima da dostavlja ili na drugi način da učini...

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...