Američki portal: Srbi su pogodili i drugi "nevidljivi" F-117

Datum:

Share post:

BEOGRAD – Poznato je da su Srbi, tokom NATO Bombardovanja oborili F-117, ali do sada je potpuno nepoznato ostalo da je bio pogođen još jedan „nevidljivi“.

Američki portal „The Drive“ navodi da su detalji o tome šta se desilo sa drugim avionom postali poznati tek nedavno, a potpukovnik vazduhoplovstva SAD u penziji Čarli „Tuna“ Hajnlajn, i bivši pilot F-117, u podkastu „Afterburn“ lično je potvrdio ono što je dugi niz godina bila samo glasina.

TESTNA REKLAMA

Srpska PVO je uspjela da pogodi i drugi stelt avion, ali je on ipak uspio da se vrati u bazu u Njemačkoj, pišu „Novosti“.

Nije poznat tačan datum kada se pogodak desio, ali je sigurno da se ovaj događaj odigrao tokom aprila 1999. poslije obaranja prvog F-117.

U tekstu se podsjeća da su četvrtog dana NATO bombardovanja, pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije oborili F-117A, američko čudo od aviona izrađeno u stelt tehnologiji, koje je svoju reputaciju „nevidljivog“ steklo u Zalivskom ratu u Iraku.

Pilota Dejla Zelka su američke snage uspjele bezbjedno da evakuišu, a njegov avion je završio na njivi u ataru sela Buđanovci kod Rume.

U svom svjedočenju, Hajnlajn je opisao kako je pogođen drugi F-117. On je naveo da su u akciju nad Beogradom iz baze u Njemačkoj krenula dva „nevidljiva“ aviona, praćena letjelicama F-16J. On je pilotirao jednim F-117, a kada su se našli iznad Novog Beograda, oba „nevidljiva“ su bila napadnuta raketama koje je ispalila srpska PVO.

„Pogledao sam udesno na nebo nad Beogradom i vidio ogromnu raketu kako se približava. Izgledala je kao Saturn V. Znao sam da je moj momak broj dva tamo negdje. Tada sam vidio još jedno lansiranje i veliki sjaj, dim, a onda vatrenu kuglu koja dolazi prema meni“, kazao je on.

Američki pilot navodi da je on ipak uspeo da izbjegne eksploziju projektila i obaranje svog aviona uz pomoć autopilota, i da izvrši svoju misiju, odnosno bombarduje zadati cilj.

U povratku je međutim shvatio da je drugi avion ozbiljno oštećen, ali su obje letjelice ipak uspele da se vrate u bazu, prenijele su „Novosti“ pisanje „Kurira“.

Izvor: www.nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obilježena slava Grada Bijeljina (foto)

Grad Bijeljina danas je proslavio krsnu slavu Svetog Pantelejmona, zaštitnika Grada. U sklopu programa, prije prazničnog bogosluženja, prisutni su...

U septembru počinje izgradnja dva auto-puta u RS

Prvi radovi na auto-putu Prijedor-Banjaluka počeće 2. septembra, a petnaestak dana kasnije krenuće i izgradnja dionice Bijeljina-Rača, čime...

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...