Američki portal: Srbi su pogodili i drugi "nevidljivi" F-117

Datum:

Share post:

BEOGRAD – Poznato je da su Srbi, tokom NATO Bombardovanja oborili F-117, ali do sada je potpuno nepoznato ostalo da je bio pogođen još jedan „nevidljivi“.

Američki portal „The Drive“ navodi da su detalji o tome šta se desilo sa drugim avionom postali poznati tek nedavno, a potpukovnik vazduhoplovstva SAD u penziji Čarli „Tuna“ Hajnlajn, i bivši pilot F-117, u podkastu „Afterburn“ lično je potvrdio ono što je dugi niz godina bila samo glasina.

Srpska PVO je uspjela da pogodi i drugi stelt avion, ali je on ipak uspio da se vrati u bazu u Njemačkoj, pišu „Novosti“.

Nije poznat tačan datum kada se pogodak desio, ali je sigurno da se ovaj događaj odigrao tokom aprila 1999. poslije obaranja prvog F-117.

U tekstu se podsjeća da su četvrtog dana NATO bombardovanja, pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije oborili F-117A, američko čudo od aviona izrađeno u stelt tehnologiji, koje je svoju reputaciju „nevidljivog“ steklo u Zalivskom ratu u Iraku.

Pilota Dejla Zelka su američke snage uspjele bezbjedno da evakuišu, a njegov avion je završio na njivi u ataru sela Buđanovci kod Rume.

U svom svjedočenju, Hajnlajn je opisao kako je pogođen drugi F-117. On je naveo da su u akciju nad Beogradom iz baze u Njemačkoj krenula dva „nevidljiva“ aviona, praćena letjelicama F-16J. On je pilotirao jednim F-117, a kada su se našli iznad Novog Beograda, oba „nevidljiva“ su bila napadnuta raketama koje je ispalila srpska PVO.

„Pogledao sam udesno na nebo nad Beogradom i vidio ogromnu raketu kako se približava. Izgledala je kao Saturn V. Znao sam da je moj momak broj dva tamo negdje. Tada sam vidio još jedno lansiranje i veliki sjaj, dim, a onda vatrenu kuglu koja dolazi prema meni“, kazao je on.

Američki pilot navodi da je on ipak uspeo da izbjegne eksploziju projektila i obaranje svog aviona uz pomoć autopilota, i da izvrši svoju misiju, odnosno bombarduje zadati cilj.

U povratku je međutim shvatio da je drugi avion ozbiljno oštećen, ali su obje letjelice ipak uspele da se vrate u bazu, prenijele su „Novosti“ pisanje „Kurira“.

Izvor: www.nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

USVOJEN Izborni zakon Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na Trinaestoj posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske. Za Izborni zakon glasao je...

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...