Američki portal: Srbi su pogodili i drugi "nevidljivi" F-117

Datum:

Share post:

BEOGRAD – Poznato je da su Srbi, tokom NATO Bombardovanja oborili F-117, ali do sada je potpuno nepoznato ostalo da je bio pogođen još jedan „nevidljivi“.

Američki portal „The Drive“ navodi da su detalji o tome šta se desilo sa drugim avionom postali poznati tek nedavno, a potpukovnik vazduhoplovstva SAD u penziji Čarli „Tuna“ Hajnlajn, i bivši pilot F-117, u podkastu „Afterburn“ lično je potvrdio ono što je dugi niz godina bila samo glasina.

Srpska PVO je uspjela da pogodi i drugi stelt avion, ali je on ipak uspio da se vrati u bazu u Njemačkoj, pišu „Novosti“.

Nije poznat tačan datum kada se pogodak desio, ali je sigurno da se ovaj događaj odigrao tokom aprila 1999. poslije obaranja prvog F-117.

U tekstu se podsjeća da su četvrtog dana NATO bombardovanja, pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije oborili F-117A, američko čudo od aviona izrađeno u stelt tehnologiji, koje je svoju reputaciju „nevidljivog“ steklo u Zalivskom ratu u Iraku.

Pilota Dejla Zelka su američke snage uspjele bezbjedno da evakuišu, a njegov avion je završio na njivi u ataru sela Buđanovci kod Rume.

U svom svjedočenju, Hajnlajn je opisao kako je pogođen drugi F-117. On je naveo da su u akciju nad Beogradom iz baze u Njemačkoj krenula dva „nevidljiva“ aviona, praćena letjelicama F-16J. On je pilotirao jednim F-117, a kada su se našli iznad Novog Beograda, oba „nevidljiva“ su bila napadnuta raketama koje je ispalila srpska PVO.

„Pogledao sam udesno na nebo nad Beogradom i vidio ogromnu raketu kako se približava. Izgledala je kao Saturn V. Znao sam da je moj momak broj dva tamo negdje. Tada sam vidio još jedno lansiranje i veliki sjaj, dim, a onda vatrenu kuglu koja dolazi prema meni“, kazao je on.

Američki pilot navodi da je on ipak uspeo da izbjegne eksploziju projektila i obaranje svog aviona uz pomoć autopilota, i da izvrši svoju misiju, odnosno bombarduje zadati cilj.

U povratku je međutim shvatio da je drugi avion ozbiljno oštećen, ali su obje letjelice ipak uspele da se vrate u bazu, prenijele su „Novosti“ pisanje „Kurira“.

Izvor: www.nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

GOVEDARICA: Vlast da riješi status zaposlenih radnika SDS koji zbog američkih sankcija ne mogu da prime plate (foto)

Šef Kluba poslanika SDS u NS RS Vukota Govedarica traži od aktuelne vlasti da riješi status zaposlenih radnika...

KARAN, MINISTAR MUP RS: Policijski službenici moći će da rade do 55. godine

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ubrzo će pokrenuti inicijativu za promjenu zakonskih odredbi koje propisuju uslove za penzionisanje...

Đurđevdanske svečanosti u Loparama

Povodom obilježavanja Dana opštine Lopare i krsne slave opštine - Đurđevdana i ove godine će u Loparama biti...

ŽELJKA CVIJANOVIĆ: BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo, ne može podržati ni članstvo u Savjetu Evrope

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je na današnjoj vanrednoj sjednici, koja je sazvana na njen zahtjev,...