Ambasador Slovačke posjetio bijeljinske Slovake

Datum:

Share post:

Tokom svoje posjete Bijeljini ambasador Republike Slovačke u BiH, Roman Hloben posjetio je i Udruženje Slovaka Semberije „Juraj Janošik“ i Slovačku evangelističku crkvu u Bijeljini. Ambasador Hloben je nedavno preuzeo dužnost i ovo mu je prva posjeta nekoj slovačkoj zajednici u BiH. Dvadesetak bijeljinskih Slovaka su dočekali ambasadora i upoznali ga sa specifičnostima svoje zajednice, njenom istorijom i izazovima.

– Slovačka nacionalna manjina u BiH je jedna od najmalobrojnijih. Po popisu iz 2013., koji jeste zastario, ali nam daje jasniji uvid u stanje na terenu, u BiH nas je bilo 173 od čega većina u Republici Srpskoj. Od tog broja 20 do 25 porodica, odnosno 89 Slovaka živjelo je u Bijeljini. Okupljamo se oko Udruženja i naše crkve. Što se tiče svakodnevnog života dijelimo sva iskušenja današnjice sa svojim komšijama. I nas brine što naši mladi napuštaju Bijeljinu u potrazi za boljim životom“, izjavio je Danijel Štefek, predsjednik Udruženja Slovaka Semberije“Juraj Janošik“. On je naglasio da je sva saradnja Udruženja „Juraj Janošik“ i ambasade Republike Slovačke bazirana na projektima koji imaju za cilj očuvanje ključnih identitetskih tačaka slovačke zajednice: jezika, kulture i običaja.

– Radostan sam što sam danas u Bijeljini. Imao sam ranije danas sastanak sa čelnim ljudima Grada Bijeljina i evo me sada u posjeti kod mojih sunarodnjaka. Ambasada Republike Slovačke i do sada je bila u kontaktu sa Udruženjem Slovaka iz Bijeljine gdje smo zajedno radili na očuvanju i jačanju kulturnih veza ovih ljudi sa svojom maticom. Želimo da nove generacije Slovaka ne zaborave slovački jezik i kulturu i da u budućnosti budu most saradnje između Bosne i Hercegovine i Slovačke“, rekao je ambasador Hloben.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MINISTAR NEŠIĆ: Stranci izazvali krizu i probleme

Ministar bezbjednosti BiH  Nenad Nešić rekao je da probleme na polju bezbjednosti u BiH izaziva unutrašnja kriza do...

RADOJIČIĆ: Moguće je da u Banjaluci imamo kandidata

Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banjaluke, koji je u srijedu osnovao Nezavisni pokret "Svojim putem", rekao je da je...

Nagetsi 3:0 Lejkersi: Novi rekord Nikole Jokića

Košarkaši Denver Nagetsa pobijedili su Los Anđeles Lejkerse 112:105, te tako sada vode 3-0 u prvoj rundi plej-ofa...

Najnoviji podaci: U 2023. porastao broj zaposlenih žena, pogledajte o kojoj cifri je riječ

Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je danas da je položaj žena na tržištu rada u prošloj godini...