AGRO SAVJET: Vađenje i čuvanje lukovica gladiola

Datum:

Share post:

Da bi i sljedeće godine uživali u prelijepim cvjetovima gladiola potrebno je iz zemlje izvaditi lukovice i u zimskom periodu čuvati od izmrzavanja. Vađenje se obavlja kada nadzemni dio biljke požuti i uvene, po suhom i toplom vremenu. Ako ih predugo ostavimo, podložne su truljenju i izmrzavanju.

Ne treba žuriti, jer moraju da izgrade jak omotač koji će ih štiti od spoljnih uticaja. Prvo se vade rane sorte, a zatim srednje i kasne. Osjetljive su na niske temperature i treba ih spremiti na sigurno prije pada temperature na 0ºC ili niže.

U krajevima gdje temperatura ne pada ispod 0ºC nema potrebe da se izvade iz zemlje. Dovoljno će biti da odrežemo osušeni nadzemni dio i površinu zemljišta malčiramo sijenom, smrekovim granama ili drugim organskim materijalom. Odvojite novostvorene, mlade lukovice.

Češćenje i sušenje

TESTNA REKLAMA

Iskopanim gladiolama se odsiječe nadzemni dio i ostavi patrljak dužine od 3 do 5 cm. Uklanjanjem nadzemnog dijela odstranjujemo i prouzrokovače oboljenja i štitimo lukovice tokom čuvanja.

Očistite ih od viška zemlje i prosušite na promajnom mjestu. Može se obaviti njihova dezinfekcija. Za to će biti potreban rastvor kalijum permanganata u kojem ih držimo oko 20 minuta. Ako sumnjamo na pojavu bolesti, dezinfekcija se obavlja u fungicidima ili čajevima.

Tako tretirane se suše na otvorenom najmanje tri dana, pod uslovom da je vrijeme toplo i suho, raspoređene u jednom sloju na kartonu. Zatim ih prebacimo u prostoriju gdje se dosušuju još sedmicu dana.

Čuvanje lukovica gladiola

Prije slaganja u kartonske kutije ili platnene vrećice potrebno ih je očistiti od suvišne ljuske i korijenja. Sljedeći mjesec dana drže se na sobnoj temperaturi. Ne treba ih držati blizu izvora toplote, jer će se presušiti i slabije klijati. Ostatak zime ih je najbolje čuvati u suhom i tamnom prostoru, na temperaturi od 3 do 7ºC, a vlažnost vazduha treba da se kreće od 65 do 75 posto. Mogu se čuvati i u frižideru zamotane u papir ili upakovane u najlonske čarape.

Njihov najveći neprijatelj su visoka vlaga i kolebanje temperature.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: hr.imadeself.com
Izvor: agroklub.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RSS ugostila istaknute članove SNSD-a

Gradski odbor Republičke stranke Srpske /RSS/ Bijeljina ugostio je istaknute članove Saveza nezavisnih socijaldemokrata, a ovom prilikom razgovarano...

GRADSKA UPRAVA BIJELJINA: Obavještenje za poljoprivrednike iz Janje i Vršana-Novog

Odjeljenje za poljoprivredu Gradske uprave Grada Bijeljina obavještava vlasnike poljoprivrednih gazdinstava sa područja Janje i Vršana - Novog,...

U bijeljinskoj Biblioteci promovisan roman Saše Terzića „Miloš i akmače“ (foto)

U prepunoj sali Narodne biblioteke "Filip Višnjić", promovisan je roman Saše Terzića "Miloš i akmače", o ratnom komandantu...

DNEVNI HOROSKOP za 2. februar

OVAN POSAO: Danas nije vaš dan. Pojačana nervoza. Ipak ćete uspeti da obavite neke osnovne stvari, za danas se...