AGRO SAVJET: Kako da glavice karfiola ostalu bijele dok su u bašti

Datum:

Share post:

Karfiol je za povrtare veoma zanimljiva kupusnjača, jer može da se gaji od ranog proljeća do kasne jeseni, često kao drugi ili postrni usjev. Osim vremena sjetve i rasađivanja, baštovani mogu da biraju sorte po boji, obliku i veličini glave… Ali, bez obzira na to za koju su se sortu opredijelili, treba da znaju da ih čeka jedan dosadan, ali isplativ posao, a to je pokrivanje glave karfiola.

Bez obzira na to da li ste ovo povrće sami proizveli ili ga nabavljate na pijaci, uvijek birate onaj sa što bijeljim glavama, a da bi takav prispjelo za berbu, glave, kada dostignu određenu veličinu, treba pokrivati. Kako se i kada to radi objasnio nam je diplomirani inženjer Dragomir Radić, stručnjak PSSS u Smederevu.

Pokrivanje se koristi u proizvodnji različitih vrsta povrća. Pokriva se cijela biljka ili njen dio, kako bi se zaštitila od sunčeve svjetlosti i da bi se spriječio razvoj pigmenata. Na Zapadu se ovaj postupak zove i blanširanje. Ono se koristi kod gajenja bijelih izdanaka špargle, celera, radiča i praziluka, što uključuje i početno prorastanje mladih izdanaka u mraku, bilo u podrumu ili pokrivanjem zemljom. U slučaju karfiola, cvjetni pupoljak koji se razvija štiti se od svjetlosti kako bi boja ostala bijela, a ukus blag.

Da biste dobili lijepe bijele glavice karfiola, proces blanširanja treba započeti onog trenutka kada cvjetni pupoljak dostigne veličinu ping-pong loptice. To može biti već tri do četiri nedjelje poslije rasađivanja. Da se pravi momenat ne bi „promašio“, svakodnevno treba provjeravati biljke, a kada cvjetni pupoljak dostigne ovu veličinu, valja započeti pokrivanje.

TESTNA REKLAMA

Cvjetne glave brzo rastu, pa ako se propusti ovaj momenat, šanse za uspjeh se uveliko smanjuju zato što glavice brzo požute, a zatim dobiju i zelenu boju. Za blanširanje glave karfiola potrebna je gumica ili štipaljka za svaku biljku posebno.

Radi se tako što se preko glavičice u razvoju preklope veliki spoljni listovi, labavo sakupe na vrhu biljke i zajedno pričvrste gumenom trakom ili štipaljkom. Ne vezuju se prečvrsto, jer će glavi trebati prostora za širenje, i ne počinje se posao ako su biljke mokre, da se ne bi stvorili uslovi za razvoj gljiva i bakterija izazivača truleži.

Ako je biljka slabo razvijena i nema dovoljno velike vršne listove, cvjetne glavice se mogu pokrivati nekim pomoćnim neprozirnim materijalom – kartonom, tkaninom itd. Ali nikako crnom folijom, jer ona nije pogodna zbog pregrijavanja na suncu i zbog zadržavanja vlage na glavici.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VRIJEME DANAS tokom dana vedro uz povremeno sunce, predveče kiša

Ujutru pretežno oblačno, na jugu i zapadu pretežno vedro i hladno jutro. Tokom dana pretežno suvo uz sunčane...

Borba za Petrovića u Bijeljini biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE

Zbijanje redova oko gradonačelnika Bijeljine: Borba za Petrovića biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE Skupštinska većina u Bijeljini, predvođena SNSD,...

VUČIĆ: Srbija mora da ide u pregovore o KiM inače će da bude zgažena

Srbija mora da ide u pregovore i razgovore o Kosovu i Metohiji inače će da bude zgažena, upozorio...

Gradonačelnik Bijeljine demantuje navode posljednjih pisanja i preformulacije revizorskih izvještaja

Povodom dijelova Izvještaja interne revizije o reviziji izvršenja budžeta Grada Bijeljina u 2022. godini a koji su se...