VUKOVIĆ: Gradonačelnik Bijeljine predosjetio loš rezultat – opozicija se izgubila u cijeloj priči

Datum:

Share post:

Bizarne poruke pred referendum u Bijeljini: Dramatizacija opoziva kao BITKA NA ŽIVOT I SMRT

Dramatičnim obraćanjem gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića nakon odluke skupštinske većine da pokrene njegov opoziv, kao i pozivima na “mobilizaciju” od strane pojedinih opozicionara, u javnosti se stvara slika kao da je predstojeći referendum u Bijeljini borba na život i smrt, a ne prilično česta pojava u demokratskim društvima.

Nakon što je skupštinska većina u Bijeljini, predvođena SNSD, prije dva dana zvanično pokrenula proceduru njegovog opoziva, o čemu će se Bijeljinci izjasniti na referendumu 19. marta, gradonačelnik Petrović izašao je pred kamere i sa skupljena tri prsta dao obećanje da će odmah nakon što, kako je rekao, opoziv propadne, sa pristalicama krenuti pješke prema Banjaluci.

– CIК predsjednik, zajedno sa svojom lokalnom svitom, krenuo je u pohod na Bijeljinu. Odgovorno i svjesno im poručujem da ih u Bijeljini čeka politički kraj. Кad polome zube i kada opoziv ne uspije, uzeću zastavu Republike Srpske, zastavu grada Bijeljina i zastavu SDS. Ići ću pješke od Bijeljine, kroz Brčko, Šamac, Modriču, Doboj i druge opštine, zajedno sa narodom ću ići ka Banjaluci, a tamo ćemo se vidjeti – najavio je Petrović.

Potpredsjednica PDP Jelena Trivić dala je punu podršku Petroviću, poručujući da opozicija “mora dati svoj maksimum u odbrani najvećeg grada Semberije od režima”.

– Кo tog dana ne pruži svoj maksimalan doprinos, ko ne pokaže zube režimu, smatraće se njegovim pomagačem. Ljubiša, ne brini, mobilizacija je počela, dolazimo u Bijeljinu – poručila je Trivićeva.

Sociolog i univerzitetski profesor Drago Vuković smatra da navedeni javni nastup gradonačelnika Bijeljine, kao i poruke koje opozicionari šalju uoči predstojećeg referenduma, predstavljaju nepotrebnu dramatizaciju koja je, prema njegovim riječima, potpuno kontraproduktivna.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Konačno moramo da prihvatimo to da politika nije najvažnija stvar na svijetu, niti je ona “naša sudbina”. Opozivi i referendumi su u društvima koja imaju određeni stepen pluralizma normalna pojava i to ne treba doživljavati kao pitanje života i smrti – kaže Vuković za Srpskainfo.

On, između ostalog, ocjenjuje da na domaćoj sceni prevladava politička destrukcija, za šta su, kako tvrdi, krivi i pojedini mediji koji mnogim stvarima daju nepotrebnu dramatizaciju.

– Ako je gradonačelnik Petrović ubijeđen da dobro stoji kod građana, čemu onda dramatizacija? Mislim da je obratno, da je on već predosjetio loš rezultat i da zbog toga priprema tu vrstu dramatizacije, kakva je rađena i kad su bili izbori za predsjednika Republike Srpske – kaže Vuković.

Komunikolog Mladen Bubonjić, s druge strane, tvrdi da predstojeći referendum u Bijeljini, na neki način, zaista predstavlja borbu za goli opstanak opozicije, te da će opozicione stranke, ako Petrović bude opozvan, doživjeti još veći pad.

POLITIČKA IZGUBLJENOST

Komentarišući odluku opozicije da bojkotuje nedavne prijevremene izbore za gradonačelnika Zvornika i načelnika opštine Bratunca, kao i dileme da li po važećim izbornim pravilima treba izaći na lokalne izbore sljedeće godine, Drago Vuković smatra da je to dokaz “izgubljenosti u politici opozicije”. – Kad se bježi od odgovornosti, onda je to vrlo loše za demokratsko društvo. Djeluje kao da se opozicija izgubila u cijeloj priči – smatra Vuković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com/srpskainfo.com/rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

LJUBIŠA PETROVIĆ: Vlast na Bijeljinu gleda samo kao plijen

- Dok su drugi zaduživali ovaj grad i sa nasleđenim dugom od 39 miliona KM, a za ove...

RSS: Delegacija Tasosa posjetila Bijeljinu na poziv turizmologa Jasne Pazarac Savić (foto)

Saopštenje za javnost Republičke stranke Srpske prenosimo u cjelosti: Članica upravnog odbora Turističke organizacije /TO/ grada Bijeljina Jasna Pazarac...

Putinova inauguracija 7. maja

Inauguracija predsjednika Rusije Vladimira Putina biće održana 7. maja, izjavio je predsjedavajući Odbora za ustavno zakonodavstvo i državnost...

VIŠNJIĆ DJELOM SABIRAO ROD: U Ugljeviku svetkovina u čast Filipa Višnjića (foto)

I imenom, i djelom, i riječju, i pesmom, i divnim zvukovima gusala u njegovim rukama, i ljubavlju prema...