UGLEDNI BRČANSKI HIRURG dr Dragan Ninković otišao u penziju

Datum:

Share post:

Rijetko kog čovjeka sudbina podari takvim počastima kao što je to učinila prema uglednom brčanskom hirurgu primarijusu dr Draganu Ninkoviću, koji je 14. novembra, na svoj 65, rođendan, na dan Svetih Kuzme i Damjana, zaštitnika ljekara i bolnica, ispraćen u zasluženu penziju.

Iako dr Ninković nije želio da se priređuje nikakvo slavlje tim povodom, kolege su ipak odlučile da ga jednom neobičnom tortom iznenade nakon redovnog radnog sastanka.

“Sve je čini mi se bilo spontano, iako su oni bez mog znanja naručili tortu i lijepo smo se počastili. Hvala im od srca. A ja neću penzionerske dane provoditi u dokolici. Verujem da su moje iskustvo, stručnost i želja da budem na usluzi ljudima kojima je moja pomoć potrebna, dovoljni razlozi da se i dalje bavim hirurgijom”, kratko nam je rekao dr Ninković.

TESTNA REKLAMA

Prim. dr Dragan Ninković, rođen je 14. Novembra 1954. godine u Novom Sadu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, te Medicinski fakultet 18. oktobra 1978. godine.

U Brčko dolazi 1. novembra 1978. odakle odlazi na služenje vojnog roka u školu rezervnih oficira na VMA u Beogradu. Iz JNA se vraća u Brčko i 6. novembra 1979. godine počinje da radi u brčanskoj Bolnici.

Na specijalizaciju odlazi 1984. godine i na Novosadskom univerzitetu za 3,5 godine dobija diplomu specijaliste opšte hirurgije 14. marta 1988. godine.

U ratnim dešavanjima pokazao je stručnost i humaniizam. Tokom rata od 1992. do 1995. godine izveo je oko 1.000 operacija na pacijentima sa politraumama izazvanih ratnim dejstvima.

U istom periodu izveo je više stotina drugih operacija.

Među politraumama ostaće upamćene operacije nad tri pacijenta sa povredama srca.

Svi su preživjeli, a tretirao je i brojne druge povrede ranjenih pripadnika vojske, kao i civila u Brčkom koji su stradali od stalnog granatiranja ovog grada.

U avgustu ratne 1995.godine sa anesteziologom Momirom dr Crnićem, formira ratnu bolnicu u Ključu, gdje je po naređenju generala Novice Simića, komandanta Istočno bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske otišao na ispomoć Drugom krajiškom korpusu.

Ostaće upamćen kao hirurg koji je u ovom gradu obavio prvu operaciju. Tokom boravka izveo je ukupno 30 operacija.

Za zasluge u radu u ratnim uslovima dr Ninković je 14. novembra 1994. godine, na 30 rođendan, dobio zvanje primarijusa, a nešto kasnije, 1994. godine, dobio je Krst Milosrđa.

Od 1992. do 1997. godine nalazio se na dužnosti šefa hiruškog odjeljenja u brčanskoj Bolnici „Sveti Vasilije Veliki“.

Proglašenjem Brčkog za Distrikt prim. dr Dragan Ninković od 2000. do 2017. takođe obavlja dužnost šefa hirurgije u brčanskoj Bolnici.

Još 1996. godine njegovim nastojanjem u brčanskoj Bolnici uveden je onkološki konzilij. Dr Ninković ostaće upamćen kao čovjek koji je 2003. godine izveo prvu laparaskopsku operaciju žuči.

Dr Ninković imao je i ima zapažen društveni angažman.

Od 1987. do 1994. godine bio je odbornik u Skupštini opštine Brčko. U vrijeme dok je predsjednik Bokserskog saveza Republike Srpske bio pok. Sredoje Zekanović, dr Ninković je bio ljekar bokserske reprezentacije Republike Srpske.

Učestvovao je u formiranju Udruženja hirurga Republike Srpske. Njegovu stručnost cijene kolege iz cijele BiH što se da vidjeti iz činjenice da je u dva mandata bio član predsjedništva Udruženja hirurga Federacije BiH.

Ima odličnu saradnju sa kolegama iz medicinskih ustanova širom Srbije i BiH.

Njegov doprinos ukupnom zdravstvenom sistemu prepoznao je i nekadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji ga je 2018. godine, povodom obilježavanja 28. juna, Vidovdana – krsne slave Vojske Republikem odlikovao Ordenom Krst Milosrđa za priznat dugogodišnji rad u zdravstvu i doprinos u razvoju zdravstvenih usluga, kao i liječenju pacijenata.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nula49.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...