UG ''Otaharin'' tradicionalno podijelilo udžbenike za romsku djecu u Bijeljini

Datum:

Share post:

UG „Otaharin“ Bijeljina, danas je organizovao tradicionalnu podjelu udžbenika za romsku djecu, njihove korisnike. U Bijeljini, prema podacima osnovnih škola za 2020/21 školsku godinu, ukupno je 130 romske djece uključeno u školski sistem, 89 romske djece redovno pohađalo nastavu i uspješno završilo razred, 41 romsko dijete ponavlja razred, 14 romske djece krenuće u prvi razred u školskoj 2020/21 godini i 2 djece završilo deveti razred i upisalo srednju školu.

„„Otaharin“ se unazad 15 godina trudi da svoj djeci romske nacionalnosti osigura nesmetan polazak u školu. Obezbijedili smo sav potreban školski pribor i udžbenike za svu djecu koja su uspješno završila nastavu prošle godine. To su djeca od drugog do devetog razreda, prvi i drugi razred obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS. Nadamo se da će to biti od velike pomoći za sve roditelje, da ne moraju da brinu o značajnom finansijskom izdatku. Ko god je pripremao djecu za školu zna da osnovno obrazovanje nije besplatno iako bi trebalo da bude“, rekao je Dragan Joković, izvršni direktor UG „Otaharin“.

On ističe da se „Otaharin“ zajedno sa svojim sponzorima („GIZ“, „BMZ“ i Save the Children) i Gradskom upravom, trudi da prikupi sredstva za školsku opremu i podijeli svojim korisnicima školskog uzrasta. Pored udžbenika, svih 130 učenika dobija školske torbe i pribor od UGO.

Dragan Joković

„Od nekih 130, njih 40-ro nije uspješno završilo razred, ponoviće. Nisu napustili školu, samo će ponoviti razred. Dvoje nam je upisalo srednju školu prošle godine i na fakultetu trenutno imamo dva učenika koja uspješno studiraju. Statistički stvari ne izgledaju fantastično, ali daleko od toga da nema rezultata, sve se pomijera naprijed i mislim da smo na pravom putu. Bez ovakve podrške, zapošljavanja roditelja i poboljšanja ekonomske situacije, nemoguće je ići naprijed“, zaključio je Joković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Otac Predrag Popović – Šta treba uraditi sa prošlogodišnjom čuvarkućom

Na Veliki petak običaj i vjera nalažu da jaja treba farbati rano ujutru na Veliki petak, ali neće...

BANJAC: Snaga vjere da bude vodilja kroz sve životne situacije

Predsjednik Narodne partije Srpske /NPS/ Darko Banjac čestitao je predstojeći Vaskrs i poručio pravoslavnim vjernicima da im snaga...

VUČEVIĆ: Republika Srpska živi i živeće

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da ga ne plaši što je u ovom trenutku preuzeo dužnost...

Život dao za Srbiju i svoje Valjevo: Prije 25 godina poginuo pilot Milenko Pavlović

Pavlović je tražio da po svaku cenu spreči mlađeg kolegu kako bi sam stao u odbranu neba nad...