UG “Otaharin“ i UŽ “Romkinja“ Bijeljina: Nasilje nije odgovor niti način rješavanja problema

Datum:

Share post:

Udruženje građana „Otaharin“ zajedno sa Udruženjem žena „Romkinja“ iz Bijeljine i sa svojim aktivistkinjama, danas je obilježio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i početak 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

„Niz aktivnosti je planiran na promociji kako prava žena, tako i aktivnosti na suzbijanju nasilja nad ženama. To je jedan od, nažalost, još uvijek velikih problema kako naše zajednice, tako i šire i vrlo je važno svakog dana da pričamo o zaštiti žena i njihovih prava, pogotovo u borbi protiv nasilja i svih njegovih oblika. Mi tradicionalno svake godine uz podršku naših prijatelja i donatora obilježavamo današnji dan i 16 dana aktivizma. Svako nasilje mora biti osuđeno i mi se borimo za nultu toleranciju prema svim oblicima nasilja i nadamo se da ćemo imati podršku građana i da ćemo zajedno prikazati prava koja se najčešće krše“, rekao je izvršni direktor Udruženja građana „Otaharin“ Dragan Joković.

Bojana Jovanović, programski direktor UG „Otaharin“ ističe da je, prema statistima, poražavajuća činjenica broj žena koje su od svoje petnaeste godine pretrpjele bilo koji vid nasilja u BiH.

„Istraživanja koja su rađena ukazuju da je praktično svaka treća žena u BiH doživjela neki vid nasilja poslije 15 godine. Te brojke su poprilično zastrašujuće za svakoga od nas pogotovo zato što smo skloni da relativizujemo nasilje – nasilje nad ženama i sve vrste rodno zasnovanog nasilja. Tu se, naravno, ne misli samo na fizičko nasilje, već i na seksualno, psihološko i ekonomsko nasilje koje žene trpe i počinju da trpe već od ranog doba. Mi se svojim aktivnostima trudimo da podignemo svijest naših korisnica, ali i svih građana u Bijeljini i šire. Nasilje nije odgovor niti način rješavanja problema. Nasilje je nedopustivo i zakonom zabranjeno. Pozivamo sve nadležne institucije da zakone provode onako kako su oni propisani, odnosno da svim ženama pruže jednaku zaštitu od svih oblika rodno zasnovanog nasilja, ali i pozivamo sve žene da se informišu, da pristupe informacijama i uključe“, zaključila je Jovanovićeva.

Sabina Hašimović, predsjednik Udruženja žena „Romkinja“ iz Bijeljine, poručila je ženama da ne trpe nasilje, jer u današnje vrijeme nema potrebe bilo šta da se trpi. Kako kaže, možda se nekada moralo trpjeti, ali danas to nije situacija i zamolila je da žene izađu iz tog kruga i bore se za svoja prava.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...