U bijeljinskom Dnevnom centru za djecu u riziku realizovana radionica „Po-dijeli radost, znanje, ljubav“ (foto)

Datum:

Share post:

Povodom „Dječije nedjelje“, koja se ove godine  obilježava u periodu  od 03. do 09. oktobra pod sloganom „Po-dijeli radost, znanje, ljubav“, Instutucija Ombudsmana za djecu Republike Srpske je svojim dodatnim aktivnostima dala doprinos obilježavanju ove međunarodne manifestacije posvećene promovisanju dječijih prava i senzibilizaciji javnosti u cilju  unapređenja položaja djece.

U okviru djelovanja Institucije Ombudsmana za djecu,  Kancelarija u  Bijeljini je u Dnevnom centru za djecu u riziku pri Centru za socijalni rad Bijeljina realizovala radionicu „Po-dijeli radost, znanje, ljubav“.

Nevena Jovanović, rukovodilac Dnevnog centra za djecu u riziku, rekla je da je svaka nedjelja za njih dječija, razlika je samo što se u ovoj nedjelji promovišu dječija prava. U Dnevnom centru trenutno boravi oko 40 aktivnih korisnika.

„U Dnevnom centru djecu učimo njihovim pravima, kao i obavezama koje proističu iz tih prava. Raspoređeni su po terminima, dolaze prije i poslije škole, dnevno borave po 2-3 sata u Dnevnom centru. Ovde imaju razne pomoći, pomoć u učenju, socijalizaciju, druže se, imaju grupne aktivnosti, edukativne radionice i razne sportske aktivnosti u dvorištu“, rekla je Jovanovićeva, te istakla da u Dnevni centar najčešće dolaze djeca iz disfunkcionalnih porodica kojima je potrebna pomoć, podrška, nadzor i socijalizacija.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina, rekao je da velika odgovornost lokalne zajednice i društva da izvede djecu, koja su u riziku, na pravi put.

„Dnevni centar je jedan od načina da se djeca izvedu na pravi put . Zadovoljstvo mi je da u okviru Dječije nedjelje budem danas ovdje i ono što je bitno, da mi kao donosioci odluka, shvatimo da svaka nedjelja treba da nam bude Dječija. U Skupštini Grada imamo dječiju stolicu koja nas podsjeća da sve odluke koje donosimo, moraju biti u interesu djece, u interesu naših budućih pokoljenja koja će živjeti ovde, rasti ovdje i koja će u budućnosti imati svoje porodice“, rekao je Đurđević.

Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske, podsjetila je da se ovogodišnja Dječija nedjelja tradiocionalno obilježava u prvoj sedmici oktobra, te je izrazila žal što nema više takvih sedmica u godini.

Kako je istakla, ovo je prilika da se javnost podsjeti na prava djeteta.

„Moram da istaknem činjenicu da i djeca baš ne znaju sva svoja prava i shodno tome institucija Ombudsman za djecu tokom ove sedmice, pa do 20. novembra, kada je Dan djeteta, sprovešće u 30 škola radionice gdje ćemo djecu upoznati sa njihovim pravima, sa akcentom na pravo na odlučivanje i pravo na izražavanje njihovog mišljenja. Moram da kažem da se najčešće krše lična prava djeteta, njihova prava na kontakt sa drugim roditeljima, pravo na oba roditelja, zatim prava iz obrazovanja i prava djece sa smetnjama u razvoju i prava na zaštitu od nasilja. Upravo u ovim segmentima, institucije imaju značajnu ulogu i moraju da čuju glas djeteta. Ako imamo visokokonfliktni razvod, moramo pitati dijete kome želi da bude povjereno, na kakav način želi da kontaktira, da im obezbjedimo pravo da kažu svoje mišljenje, a konačna odluka će biti u njihovom najboljem interesu“, rekla je Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske.

Ona je istakla da je  Skupština Grada Bijeljina, po prvi put, prošle godine razmatrala Izvještaj o položaju prava djece u Gradu Bijeljina, te će od sada pomenuti Izvještaj biti redovna tačka Dnevnog reda.

Mališani koji koriste usluge Dnevnog centra rekli su da su zadovoljni boravkom u Dnevnom centru, s obzirom da su tu stekli prava, prijatelje, razvili komunikaciju i govorili o problemima koje imaju u kući.

Saglasni su u jednom – svako dijete mora da ima pravo na učenje, pravo na osmijeh, pravo na majčinu ljubav, pravo na sreću, pravo na prijateljstvo i pravo na slobodu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POMOĆ PEDIJATRIJSKOJ ONKOLOGIJI: Nikola Rokvić na putu HODOČAŠĆA do manastira Nektarija Eginskog (video)

"Idemo dalje za dječju radost" Koliko je Nikola Rokvić skupio novca nakon 5 DANA HODOČAŠĆA Prije pet dana, ispred...

OTVOREN POZIV NA RAT: Bošnjačke organizacije ponovo zveckaju oružjem

Saopštenje organizacije “Bosansko-bošnjačko narodno vijeće” u kojem je bošnjački narod pozvan “na samoorganizovanje” i u kojem je istaknuto...

Identifikovano lice koje je pokidalo tablicu sa privatnog vozila gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića

Sinoć (četvrtak, 25. april 2024.) u poznatom bijeljinslom salonu je bila organizovana proslava povodom odlaska u penziju jednog...

U Bijeljini održana prezentacija projekta „Zdrave zajednice u BiH“ (foto)

U prostorijama Gradske uprave grada Bijeljina danas je održana prezentacija projekta "Zdrave zajednice u BiH" koji uz finansijsku...