Tomo Kovačević, ljekar, pisac i odbornik: Izbjegava se kuća u kojoj su ukućani stalno u svađi

Datum:

Share post:

Kao dječak, želio je da postane ljekar i to je ostvario. Specijalista je maksilofacijalne hirurgije, zaposlen u bijeljinskoj bolnici, a objavio je više stručnih radova iz oblasti hirurgije glave i vrata. Kao školarac, volio je da piše priče i maštao da postane pisac, a danas iza sebe ima objavljene dvije knjige, „Pozajmljeno od zaborava“ i „Nekada ne tako davno“.

Relativno rano, počeo se interesovati za istoriju i politiku, i kako kaže, „imao je želju da uđe i u taj prostor i spozna kako politika izgleda iznutra“. Danas iza sebe ima dva odbornička mandata i kaže da je politika sklop pravnih i ekonomskih okvira, ali i sklop mogućnosti. Oženjen je, otac dvoje djece.

Širok je spektar Vaših interesovanja. Smatrate li da ste ostvareni i poslovno i privatno?
– Ključna stvar u životu su motivacija i interesovanje za nešto. Ako čovjek radi posao koji ga interesuje, ima velike šanse da se u tom poslu i ostvari. Naravno, u životu uvijek ima i objektivnih prepreka, na koje ne možemo da utičemo, ali smatram da je najgore kad čovjek uđe u pogrešno zanimanje i prostor, pa čitav život radi nešto što ne voli. Zbog toga u životu moramo praviti realne, a ne trule kompromise u kojima moramo da radimo ono što inače ne bi. Sa svojih pet decenija života, mogu reći da sam ostvaren čovjek koji voli sve ono što radi. Bez obzira na složenost posla koji radim kao maksilofacijalni hirurg, poziv ljekara je ono što volim i što sam i želio da radim. Moj odnos prema svim pacijentima isti je i to je normalno, jer svaki pacijent je došao sa svojom tegobom. Moja obaveza je da prema svakom od njih nastupim sa pažnjom i razumijevanjem, a to i činim.

Kako doživljavate porodicu i porodične vrijednosti?
– Porodica je osnova svakog društva i sigurna luka za svakog čovjeka, pa tako i za mene. Smatram da svi treba da njegujemo porodične vrijednosti, da ne zaboravljamo ko su nam preci, kakvi su bili, odakle smo, ko smo, kakva je naša kultura, pismo i vjera. Ukoliko smo istinski posvećeni ovim vrijednostima, to nam, po mom mišljenju, daje sigurnost i jača samopouzdanje. Za mene, porodica je neiscrpan izvor energije koja nas nadahnjuje da uspijemo u onom što radimo i u svim sferama interesovanja. Mislim da porodica i porodične vrijednosti uopšte ne treba da budu upitne. Stara izreka kaže da „čovjek u životu može tri puta da osiromaši, a samo jednom da izgubi obraz“. Moram takođe, s ponosom naglasiti da potičem iz seoske sredine, sela Gradac, koje je uvijek u mom srcu, kao i cijela naša Semberija, a više puta sam naglašavao da čovjekovo bitisanje ne bi imalo smisla bez porodice i zavičaja.

TESTNA REKLAMA

Ljekar ste, pisac i porodičan čovjek. Ipak, dugo godina ste i u politici.
– Često ono što „običnom“ čovjeku u politici izgleda neobično, kada uplovi i u te vode, shvati zašto nešto ne može tako brzo, zašto nešto, što je naizgled logično, biva nelogično. Politika je zapravo sklop mogućnosti, sklop pravnih, ekonomskih i interesnih okvira. Kad kažem interes, pri tom ne mislim na materijalni interes. Smatram da političko djelovanje i lični interes u politici treba da bude mogućnost da pored svoje obaveze prema poslu koji radimo, imamo širu socijalnu obavezu, da na neki način budemo kreatori socijalnog miljea društva u kom živimo. Moj lični interes u politici je da pomognem ljudima oko mene, ljudima u mom gradu u kom sam rođen, pa i šire, kroz stvari na koje mogu da utičem. Moje zadovoljstvo je da kad prođem ulicom koja je uređena na moju inicijativu, bez obzira da li to neko zna ili ne.

Javnost je podijeljenja u poimanju političke scene, a često se čuju negativni komentari o političkim organizacijama.
– Svjestan sam da su se u našem društvu pojavile negativne pojave unazad duži niz godina, a vjerujem da ih je bilo i u nekadašnjem jednopartijskom sistemu, samo je vjerovatno sve bilo više upakovano u ukrasni papir i nije bilo dostupno javnom mnjenju. U politici je uvijek bilo negativnih pojava i ne sumnjam da će ih i dalje biti. Vjerujem da se to može promijeniti na bolje i da naši građani mogu da utiču na to. Izbori su mogućnost da izaberu čestite ljude, a ima ih u svim političkim subjektima. Živimo u demokratskom sistemu koji ima dosta manjkavosti, a od jednog mudrog čovjeka sam čuo da je „teško ostvariti demokratiju u zemlji koja ima manje od milion stanovnika ili više od sto miliona. Gdje je manje od milion lako ih je potkupiti, a gdje je više, teško ih je držati pod kontrolom i demokratija može preći u anarhiju“.

Od prije izvjesnog vremena, u Bijeljini je došlo do prekompozicije vlasti i drugačije političke scene.
– Ako je nešto dobro za naš grad, samim tim i za Republiku Srpsku, bilo bi loše da  ne napravimo iskorak i to uradimo, jer ne smije lični biti iznad opšteg interesa. Treba da budemo odgovorni prema svom gradu i narodu, i pokažemo da prihvatamo dobre inicijative koje dolaze od neke druge partije koje predstavljaju građane koji ne glasaju za nas. Za naš grad je veoma važno da se urade konkretne stvari i upravo zbog toga je aktuelni gradonačelnik Mićo Mićić formirao novu partiju. Došlo je do formiranja široke političke koalicije, a zahvaljujući tome, brojni su projekti koji će doprinijeti poboljšanju ekonomske situacije u gradu. Na realizaciji projekata rade i radiće firme iz našeg grada, platu će primati naši građani i mi nemamo prava da zbog političkih animoziteta kažnjavamo naše građane i uskraćujemo im mnoge dobre stvari. Moje ubjeđenje je da političkim jedinstvom, možemo promijeniti stvari na bolje u našem gradu. Želim da sa našim narodom podijelim lično ubjeđenje, a to je da svi naši animoziteti ne smiju stajati na putu budućih pokoljenja. Nismo mogli dozvoliti da auto put koji će za nekoliko godina dati sasvim novu dimenziju razvoju ovog područja, bude udaljen od Bijeljine 20 kilometara. Pobijedili smo animozete i pronašli smo kvalitetno rješenje koje će, ko to iskreno želi da vidi, doprinijeti da se u našu Semberiju dolazi, a ne da nam djeca odlaze. Kad kažem dolazi, pri tom prvenstveno mislim na investitore čije prvo pitanje je, kakva je putna komunikacija sa Bijeljinom, Republikom Srpskom i BiH.

Šta građani mogu očekivati od realizacije projekata?
– Ukoliko imamo političku stabilnost, realizovaćemo sve planirane projekte koji će značajno uticati na dalji razvoj grada i doprinijeti poboljšanju kvaliteta života građana. Politička stabilnost je otvaranje vrata investitorima koji će kapital ulagati u naš grad, jer svi znamo da se izbjegava kuća u kojoj su ukućani u svađi. Mi već imamo industrijske zone koje su gradilišta na kojim se grade pogoni, a prije nekoliko godina, te aktivnosti su bile izložene kritikama i podsmijehu. Danas se vidi da je to dobro i da će tu naši građani imati mogućnost da se zaposle. Između ostalog, stvara se mogućnost da obogatimo Univerzitet koji već imamo i da u našem gradu zažive fakulteti u kojima će se školovati deficitarni kadrovi. Takođe, potrebno je da stvorimo ambijent u kom ćemo kupovati ono što sami proizvodimo i da istinski zaživi poruka da je „Domaće najbolje“. Kao građanin ovog grada iskreno želim da vidim da se sve političke stranke takmiče u realizaciji dobrih stvari za naše građane!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...