STANO: EU traži od Kosova da odloži rok za preregistraciju srpskih automobila za 10 mjeseci

Datum:

Share post:

“Važno je dati dovoljno vremena” EU traži od Kosova da odloži rok za preregistraciju srpskih automobila za 10 mjeseci

Portparol Evropske unije Peter Stano potvrdio je da Evropska unija traži od kosovskih vlasti da odlože rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama za 10 mjeseci, prenosi RTK.

Stano kaže da je odluka Kosova o preregistraciji tablica legitimna, prema njegovim riječima, važno je dati dovoljno vremena za sprovođenje ovog plana, da se on pripremi i sprovede u bliskoj konsultaciji sa građanima i u skladu sa evropskom praksom.

– Zaključci o slobodi kretanja iz 2016. godine sadržali su rokove za preregistraciju, koji bi trebalo da daju smjernice. Zato smo od početka ovog procesa preporučili Vladi Kosova da odredi rok od 12 mjeseci za preregistraciju. Slijedeći isto rezonovanje, sada tražimo od Vlade Kosova da odloži postojeći rok za deset mjeseci – naveo je Stano.

ema njegovim riječima, omogućilo bi informativnu kampanju i sadržajnije i sveobuhvatnije konsultacije sa građanima koje ova odluka pogađa.

Istovremeno, kako tvrdi Stano, to bi omogućilo Kosovu da izdaje kosovske lične karte i vozačke dozvole svim kosovskim Srbima na sjeveru.

– Mora se izbjeći eskalacija tenzija i potencijalno nasilje na sjeveru Kosova. Ovo je od posebnog značaja u aktuelnom geopolitičkom kontekstu, kako bi se održala stabilnost – poručio je Stano, piše Kosovoonline.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com/kosovoonline.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Danas je Veliki četvrtak

POVEZANE VIJESTI

Danas je Veliki četvrtak

Pravoslavni vjernici obilježavaju danasVeliki četvrtak kao sjećanje na Tajnu ili Posljednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika. Ovo je...

Srpska bogatija za 16 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 16 beba, sedam djevojčica i devet dječaka. U Doboju je...

Prije 15 godina Samsung je predstavio svoj prvi Android smartfon

Samsung je najveći smartfon brend na svijetu i tu krunu drži već više od decenije. A sve je...

Zemljotres jačine 4,5 stepeni sinoć pogodio Bihać

Zemljotres jačine 4,5 stepeni pogodio je večeras oblast kod Bihaća, javio je Evropski mediteranski seizmološki zavod (EMSC). Potres se...