Srpska blokirala prodaju zemlje opštine Istočni Stari Grad

Datum:

Share post:

Propao je posljednji pokušaj načelnika Istočnog Starog Grada Boje Gašanovića da proda vrijedno opštinsko zemljište, a po receptu, primjenjivanog prethodnih godina, da ono na kraju, kako tvrdi opozicija, završi u rukama arapskih investitora.

Pravobranilaštvo Republike Srpske dalo je negativno mišljenje na ugovor kojim je Istočni Stari Grad namjeravao da proda zemljište u vlasništvu opštine firmi „Plakalović – promet“, uz obrazloženje da u cijenu nisu uračunati objekti koji se nalaze na zemljštu.

Pravobranilaštvo je navelo da nacrt ugovora o kupoprodaji nekretnina koji im je opština dostavila nije u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

U obrazloženju ovakvog mišljenja Pravobranilaštva navedeno je da u nacrtu ugovora stoji da se prodaje građevinsko zemljište, a da je uvidom u priložene isprave utvrđeno da se prodaju i objekti koji nisu uračunati u cijenu.

TESTNA REKLAMA

„Istaknuto je da nekretnine predstavljaju građevinsko zemljište koje se nalazi na Crepoljskom, a čine ih livada, šuma, kuća, zgrada i dvorište ukupne površine 25.605 metara kvadratnih. Kako predmet prodaje nisu samo nekretnine koje predstavljaju neizgrađeno zemljište, već se na njima nalaze objekti, smatramo da u postupku prodaje nije izvršena procjena objekata (kuća, zgrada, Sindikalni dom), pa samim tim procjena vrijednosti nepokretnosti nije pravilno i zakonito utvrđena. Zbog toga nisu ispunjeni uslovi za prodaju ovih nekretnina“, navedeno je u obrazloženju mišljenja Pravobranilaštva.

Na Crepoljskom je ranije bilo sjedište opštine Istočni Stari Grad, a poznato je i kao izletište koje često posjećuju stanovnici Sarajeva.

Odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Istočni Stari Grad Dubravka Dragaš kaže da je skupštinska većina u ovoj opštini prije nekoliko mjeseci donijela odluku o smanjenju cijene zemljišta na Crepoljskom sa sedam na pet maraka po metru kvadratnom.

„Očigledno je da su već tada imali odgovarajućeg kupca. Vlasnik „Plakalović-prometa“ je šef Kluba odbornika SDS-a u Istočnom Starom Gradu Njegoš Plakalović“, kazala je Dragaš.

U zvaničnim privrednim registrima kao vlasnik i direktor ove firme vodi se Nada Palkalović, majka Njegoša Plakalovića.

Dragaš kaže da je očigledno da se Pravobranilaštvo upoznalo sa time da je firma „Plakalović – promet“ kupovala parcele od opštine na Trebeviću i da ih je zatim preprodavala.

„’Plakalović promet’ nikada nije uložio novac u te nekretnine već se pojavljuje kao preprodavac. To nije slučaj samo sa ovom porodičnom firmom. U prvoj ruci su se kao kupci gradskog zemljišta uglavnom pojavljivali bliski saradnici načelnika opštine. Oni su dalje nastavljali prodaju, a zemljište na kraju završi u rukama Arapa“, tvrdi Dragaš i dodaje da ne zna da li je konkretno „Plakalović – promet“ prodavao zemlju Arapima, ali da zna da ništa nisu uložili u kupljene nekretnine.

Komentar načelnika opštine Istočni Stari Grad Boje Gašanovića nismo uspjeli dobiti jer se danima ne javlja na telefon.

Prodaja zemljišta u vlasništvu ove opštine godinama izaziva oštru raspravu između opozicionih i vladajućih odbornika. Naime, odbornici SNSD-a, koji su u ovoj opštini opozicija, često su optuživali načelnika Boju Gašanovića iz SDS-a da prodaje zemljište Arapima, što je on demantovao.

Dešavanja u Bijeljini
​Izvor: capital.ba

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Od ponedjeljka u Banji Dvorovi škola plivanja za djecu u riziku (foto)

Banja Dvorovi, kao jedna od tri društveno-odgovorne ustanove, odnosno preduzeća, već tradicionalno organizuje školu plivanja za djecu u...

VUČIĆ: Tri opcije za mandatara – Brnabić, Vučević, jedan iz koalicije

Tri moguće opcije za mandatara su aktuelna premijerka Ana Brnabić, Miloš Vučević i jedan iz redova koalicionih partnera,...

Izabrana je nova generacija ljepotica iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja

Hotel Jelena Brčko, u petak 12.08.2022., ugostio je najljepše djevojke iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja. Pod pokroviteljstvom Vlade Brčko...

NEŠIĆ, DNS: Mostarska policija da rasvijetli vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić zatražio je od mostarske policije da hitno rasvijetle vandalski napad na Staru crkvu u...