Skupština Grada Bijeljina – nizom odluka do UBLAŽAVANJA posljedica PANDEMIJE

Datum:

Share post:

Odbornici Skupštine Grada Bijeljina usvojili su na današnjoj vanrednoj sjednici nekoliko odluka čiji je cilj ublažavanje posljedica pandemije virusa korona, među kojima su privremena obustava otplate dospjelih rata utvrđenog iznosa naknade i rente za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, odluka o oslobađanju plaćanja zakupnine prostora koji su u vlasništvu Grada i povećanje budžeta Agrarnog fonda.
 
Predsjednik gradskog parlamenta Slaviša Marković istakao je da je pored podsticajnih mjera za privredu i poljoprivredu na prvoj vanrednoj sjednici usvojeno još sedam tačaka iz dnevnog reda, među kojima je informacija Gradskog štaba za vanredne situacije povodom širenja zaraze kovidom-19.      
 
– Širenjem virusa korona i uvođenjem posebnih mjera na republičkom i lokalnom nivou, prvi su se na ekonomskom udaru našli privrednici. Zbog toga smo danas donijeli odluke o oslobađanju plaćanja zakupnine prostora koji su u vlasništvu Grada, ali veliku pažnju smo posvetili i poljoprivredi od koje će u velikoj mjeri zavisiti oporavak Semberije i Republike Srpske, pa smo usvojili odluku o davanju saglasnosti na povećanje budžeta Agrarnog fonda, odnosno podsticaja poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini – poručio je Marković.
 
Na sjednici je usvojena i odluka o prosječnoj konačnoj građevinskoj cijeni jednog kvadratnog metra korisne površine stambenog i poslovnog prostora iz prethodne godine, kao i odluka o visini naknade uređenja gradskog građevinskog zemljišta.
 
Odbornici su takođe usaglasili da se resorno odjeljenje obrati Ministarstvu finansija radi izjašnjenja o mogućnostima prenamjene postojećeg kredita, kako bi se u narednom periodu odustalo od nekih investicija koje nisu neophodne u ovom trenutku, te obezbijedila sredstva za pomoć privredi i poljoprivredi, u korist onih koji su pretrpjeli štetu tokom pandemije.
S obzirom na to da je cilj vanredne sjednice bio ublažavanje posljedica pandemije virusa korona, svi odbornici su, bez obzira na političko opredjeljenje, bili jednoglasni u donošenju odluka.
 
Sjednica je počela minutom tišine za dvije žrtve iz Bijeljine koje su preminule od posljedica zaraze virusom korona i za poznatog ratnog hirurga doktora Miodraga Lazića.
 
Skupština Grada Bijeljina pohvalila je napore medicinskih radnika Doma zdravlja i Bolnice „Sveti Vračevi“ u borbi protiv širenja virusa korona, kao i druge službe sa područja grada koje ulažu ogromne resurse i snagu da omoguće građanima normalno funkcionisanje tokom vanrednog stanja.
 
Saglasnost za održavanje vanredne sjednice Skupština Grada Bijeljina dobila je od Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, uz obavezno sprovođenje preporučenih mjera zaštite. Sjednica je održana u skupštinskoj sali Centra za kulturu „Semberija“, tokom koje su poštovane propisane mjere opreza.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...