Skupština grada Bijeljine usvojila sve odluke bitne za nesmetano funkcionisanje grada, odbijen zahtjev za poskupljenje odvoza smeća (video)

Datum:

Share post:

Skupština grada Bijeljine usvojila je danas prijedloge svih odluka koje su od opšteg značaja i bitne su za nesmetano funkcionisanje grada i život građana, iako predlagač – gradonačelnik ili ovlašteni predstavnik nisu prisustvovali sjednici. Svi drugi izvještaji prijedlozi odluka nadležnih odjeljenja, uključujući i izvještaj o radu gradonačelnika će, u skladu sa odredbama člana 93. Poslovnika o radu Skupštine biti razmatrani kada se izvjestioci pojave na sjednici.

Razmatranje izvještaja o radu javnih preduzeća i ustanova odloženo je i biće predmet razmatranja na posebnoj odnosno tematskoj sjednici Skupštine grada.

„Na današnjoj sjednici nije bilo ni gradonačelnika kao predlagača tačaka dnevnog reda ni predstavnika predlagača, što smatramo neodgovornim ponašanjem, jer je to ne samo obaveza, nego je i pitanje poštovanja institucija grada. Član 93. Poslovnika o radu skupštine kaže da je gradonačelnik, odnosno da su predlagači dužni da prisustvuju sjednicama Skupštine grada i dodatno obrazlažu tačke dnevnog reda koje predlažu, a ako ih nema da se tačke skidaju sa dnevnog reda“ pojasnio je predsjednik Skupštine grada Bijeljine Aleksandar Đurđević na konferenciji održanoj nakon sjednice.

Izdvojeno mišljenje su imali samo odbornici iz reda SDS i PDP koji su tražili da se sve tačke razmatraju.

Od ukupno 38. tačaka dnevnog reda, 24 su usvojene. Prvenstveno programi za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnju, programi vezani za komunalnu potrošnju u gradu, održavanje javnih saobraćajnica, javnu rasvjetu, za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, borbu protiv zaraznih bolesti i druge odluke bitne za funkcionisanje grada

Skupština je nije usvojila prijedlog odluke koju je gradonačelnik uputio Skupštini grada i odnosi se na zahtjev AD Komunalac Bijeljina za povećanjem cijena odvoza komunalnog otpada za oko 20 odsto

„Skupština smatra da nije opravdano teret poslovanja prenijeti na građane i povećati cijenu za čak 20 odsto, pogotovu imajući u vidu da je baš ova Skupština usvojila odluku o dodjeli dodatnih 300 000 KM kao subvencija za rad AD Komunalac, ali ta sredstva gradonačelnik nikada nije uplatio Komunalcu. Odlukom Skupštine povećan je i budžet Komunalca za održavanje zelenih površina za 200 000 KM, usvojen je i plan i program rada tog preduzeća, i Skupština je učinila sve da ono uspješno funkcioniše“ istakao je Đurđević.

Đurđević je ne uplaćivanje 300 000 KM Komunalcu, ocijenio neprihvatljivim potezom, a zahtjev za povećanje cijene odvoza otpada kao pokušaj da se ,,neizvršavanje budžeta prelije na leđa građana“.

Nije usvojen ni prijedlog odluke o otpisivanju potraživanja 6,5 miliona KM na ime komunalnih taksi, jer dio subjekata koji su dužnici uspješno posluju i u sadašnjem trenutku, što ukazuje da gradska uprava nije iscrpila sva sredstva potraživanja.

Rasprava o izvještajima o radu javnih preduzeća i ustanova voditi na posebnoj sjednici Skupštine posvećenoj tom pitanju, najavio je danas Đurđević.

„Tada ćemo razmotriti da li su rukovodioci odgovorili zadatku i vjerovatno ići u zamjenu kadrova i u time se nećemo voditi samo onim što piše u izvještajima, nego ćemo prikupiti i druge podatke i saslušati mišljenje građana“ najavio je Đurđević.

Skupština je usvojila i Odluku o formiranju Mjesne zajednice Glavičorak, koja se izdvaja iz Mjesne zajednice Donja Bukovica, kao i odluke o izradi tri regulaciona plana za mjesne zajednice Filip Višnjić, Gvozdevići i Dašnica 1.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini održano stručno predavanje za distrofičare (foto)

U okviru nedjelje borbe protiv distrofije, Regionalno udruženje distrofičara Bijeljina danas je u hotelu Drina održalo stručno predavanje...

Polaganjem vijenaca i cvijeća obilježena 31. godišnjica Druge semberske lake pješadijske brigade VRS (foto, video)

Na današnji dan, 1992. godine, formirana je Druga semberska brigada Vojske Republike Srpske kroz koju je prošlo 4.200...

ĐURĐEVIĆ: KMF „Radnik MD Shop“ je ponos Bijeljine (foto, video)

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, danas je organizovao prijem za šampione BiH u futsalu KMF "Radnik MD...

Potpisivan ugovora izmedju RTRS i rukometnog kampa „Mladen Bojinovic Dugi“

U Multimedijalnoj sali RTV danas je održana konferencija za medije povodom trećeg rukometnog kampa za djecu uzrasta 10-...