SEMBERSKI SAJAM: Etno – radionica ''Zimonjić'' iz Gacka

Datum:

Share post:

Na ovogodišnjem Trećem sajmu mesa i mesnih prerađevina „Dvorovi 2019“ u Dvorovima pažnju posjetilaca izazvale su neobične kućice i makete srpskih pravoslavnih manastira, izrađene od drveta, kamena i slame.

Lazar Zimonjić (72), vlasnik etno – radionice „Zimonjić“ iz Gacka, po struci ekonomista, sada penzioner, kaže da već desetak godina izrađuje makete starih hercegovačkih i bosanskih nastambi i kuća, ali i replike srpskih manastira.

 „ Imao sam srčani udar i onda sam otišao u prijevremenu penziju. Tako je krenulo moje zanimanje za ovakav vid ispoljavanja kreativnosti. Ovo su vjerodostojne replike kuća i manastira. Izradio sam replike kuća iz Hercegovine, ali i sa Romanije, iz Posavine, Vojvodine. Izrađivao sam tipične hercegovačke kuće od kamena, pokrivene slamom. Tako se živjelo u neka stara vremena. Izradio sam repliku rodne kuće Ive Andrića. Najzahtjevnije za mene predstavljala je izrada  replike tvrđave u Kostajnici. Radio sam, uz pomoć sina, cijelu jednu zimu, samo uz pomoć šmirgl – papira i kliješta. Moje kućice i replike manastira nalaze se u cijelom svijetu, od Kanade do Australije. Cijenim ih od pet do dvadesetak maraka, dok replike manastira idu po cijeni od 300 KM, jer za njihovu izradu treba odvojiti puna dva mjeseca rada i napora“, rekao je za portal Dešavanja u Bijeljini Lazar Zimonjić.

TESTNA REKLAMA

 Na drugom štandu izložen je petrovački sir i basa. Drago Mandić, menadžer, kako kaže, buduće velike kompanije u Turističko – rekreativnom kompleksu MJM „Mandiko“ iz Mrkonjić Grada, kaže da će proizvodnja sira na području Bosanskog Petrovca biti okosnica gastronomske ponude tog velikog turističkog kompleksa.

„ Tvrdim da se na području Bosanskog Petrovca proizvodi jedno od najkvalitetnijih kravljih mlijeka, koje bi trebalo brendirati. Proizvodimo tvrdi sir i basu, koja se može proizvesti samo na određenim nadmorskim visinama i dobiti od kravljeg mlijeka koje se dobija ispašom, bukvalno, ljekovitog bilja. Oko šezdesetak ljekovitih biljaka nalazi se na tim pašnjacima. Sa takvim mlijekom i malo soli dobija se najkvalitetniji sir“, kaže Drago Mandić, ističući da se na tom području trenutno uzgaja nešto manje od četiri hiljade krava koje borave na čistim planinskim  pašnjacima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ANALIZA: Kome ide u prilog više kandidata za predsjednika Republike Srpske

Za fotelju u Palati Republike na oktobarskim izborima boriće se 31 kandidat. Ali, sve procjene, očekivano, govore da...

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...