Semberski povrtari i fabrika "Sava" osnovali klaster

Datum:

Share post:

Semberski povrtari i Prehrambena industrija "Sava" iz Bijeljine osnovali su klaster u koji će se uključiti i poljoprivrednici iz 10 opština regije u cilju unapređenja proizvodnje voća i povrća i bolje saradnje sa fabrikom.
 

Funkcionisanje klastera biće podržano sredstvima IFAD projekta, ukupne vrijednosti 2,1 milion maraka. Ministarstvo poljoprivrede će sa 900.000 marake podržati proizvođače koji će potpisati ugovore i svoje proizvode predati u "Savu".

Formiranje klastera, spas je i za poljoprivredne proizvođače i fabriku Sava. Ovim vidom udruživanja, proizvođačima će biti obezbijeđeno 50 odsto sredstava ukupne investicije za proizvodnju, kao i siguran otkup, a fabrika će dobiti dovoljno domaće sirovine za preradu. Cilj je da se dodatno osnaži primarna proizvodnja, ali i prerađivački sektor.

– Razvijati samo primarnu proizvodnju a ne razvijati paralelno i prehrambenu industriju koja treba da preuzme te proizvode primarne proizvodnje je besmisleno, tako da ćemo mi u budćem periodu posebnu pažnju posvetiti tom sektoru – istakao je ministar poljoprivrede Srpske Boris Pašalić.

TESTNA REKLAMA

Poljoprivredni proizvođači koji sa fabrikom sklope ugovor o proizvodnji i otkupu imaće subvenciju za repromaterijal. 40 odsto investicije obezbijediće resorno ministarstvo, a 10 odsto lokalne zajednice.

– Ostalih 50 odsto koje treba da plate za repromaterijal, pesticide herbicide, sjemena, vještačka đubriva, mogu da predaju u sirovini, odnosno svom proizvodu – naglasio je direktor "Save" Stevo Filipović i dodao da će fabrika izmiriti troškove dobavljaču.

To je velika pomoć poljoprivrednicima, jer u ovoj proizvodnji, startna ulaganja su izuzetno velika.

– Ima mnogo poljoprivrednika koji u startu ne mogu da isfinansiraju sve. Da bi bili stabilni prinosi moraju da budu i stabilna ulaganja. Bitno je da tokom cijele proizvodnje, kako mi kažemo, ne škripi – kaže poljoprivrednik iz Crnjelova Dragan Živanović.

Benefit od klastera imaće poljoprivrednici već na početku proizvodnje. Ove godine se kasni, jer su povrtari završili sjetvu prije formiranja klastera, ali će sredstva koristiti za nabavku ambalaže, hemikalija i đubriva. Sve što se ne potroši u ovoj godini, ostaće za finansiranje proizvodnje u narednoj.

Izvor: rtrs.rs

 

 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ANALIZA: Kome ide u prilog više kandidata za predsjednika Republike Srpske

Za fotelju u Palati Republike na oktobarskim izborima boriće se 31 kandidat. Ali, sve procjene, očekivano, govore da...

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...