Sedamnaest puta više kandidata za NS RS, nego mandata

Datum:

Share post:

Predzborna kampanja još nije zvanično počela, ali borba kandidata za mjesto u političkom životu Republike Srpske u naredne četiri godine, uveliko traje. Centralna izborna komisija je objavila ovjerene liste za izbore, a za lov na glasove koji obezbjeđuju mandate u Parlamentu Srpske prijavilo se skoro 1500 kandidata.

Da je politika najunosniji posao u Republici Srpskoj pokazale su i ovogodišnje liste kandidata za učešće na opštim izborima 2022. godine.

Prijavljeno je čak 1439 kandidata za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske. S obzirom na to da su svega 83 poslaničke stolice, birači iz devet izbornih jedinica će imati pune ruke posla, jer se za jedno poslaničko mjesto, u prosjeku, bori 17 ljudi.

TESTNA REKLAMA

Politički analitičar Mladen Bubonjić objašnjava da su ove pojave česte, ali i da najbolje pokazuju u kakvom društvu živimo.

 “Društva koja su demokratski i politički nezrela kao što je naše, plus što smo ekonomski veoma siromašni, i za posljedicu imamo to da ljudi jedini izlaz vide u politici. I to ne samo oni koji žele direktno da učestvuju u politici, već i oni koji indirektno učestvuju podržavajući neku politiku ili političara, obezbjeđujući tako svoju egzistenciju”, kaže Mladen Bubonjić.

Liste su i u ovom izbornom ciklusu predale ključne političke partije, a među trideset jednom strankom koja želi da kroji politiku u Srpskoj u naredne četiri godine, nalaze se i one manje poznate, kao što su Otadžbinska stranka, Demokratski centar, Novo doba i slične. Struka objašnjava da su to fantomske stranke koje samo odvlače glasove, bez stvarnog uticaja.

“Veliki broj kandidata i političkih partija kao pluralizam koji se pojavljuje u društvu jeste dobar u demokratskim društvima ako on nije pretjeran a za RS i koliko mi imamo stanovnika ovo zaista jeste veliki broj a naravno tu ima mnogo faktora zašto se to dešava. Prije svega imali smo veliki raskol stranaka u prethodne četiri godine, ono što se takođe manifestuje kao negativna pojava pri izborima u RS kada imamo preveliki broj kandidata jeste da opada demokratski potencijal i kvalitetno glasanje gdje se glasa za prave kandidate i one koji trebaju da donesu nešto dobro RS a zapravo se ide linijom glasaću za rođaka, kuma, prijatelja a naravno tu gubimo na kvalitetu kandidata koji dolaze u sastav NSRS”, kaže politikolog Filip Matić.

Na kandidatskim listama političkih partija iz Republike Srpske nalazi se i veliki broj narodnih poslanika iz aktuelnog saziva koji će pokušati da obnove mandat, ali i ministara, lokalnih funkcionera, gradonačelnika i načelnika. Opšti izbori u Bosni i Hercegovini zakazani su za 2. oktobar ove godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Ljubiša Petrović na čelu organizovanog odlaska na proteste opozicije u Banjaluku (foto, video)

Danas je u Bijeljini organizovan odlazak na najavljene proteste opozicije u Banjaluku. Kako je rekao Gradonačelnik Bijeljine i...

SNSD BIJELJINA: Ljubiša Petrović poziva na bojkot NSRS – DA LI SI SVJESTAN ŠTA RADIŠ?

Saopštenje GrO SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Savezu nezavisnih socijaldemokrata je samo na tri biračka mjesta u Bijeljini upisano...

KMF Radnik Bijeljina – Plavi igraju test utakmice

Do početka Premijer futsal lige BiH je ostalo još desetak dana, pa sve ekipe testiraju svoju formu i...

NAJAVA ZA NOVI BROJ ,,SEMBERSKIH NOVINA“

U novom broju, ,,Semberskih novina'', koji je na kioscima, možete pročitati: 1. Kako je glasao narod Semberije i koji...