“Sava Semberija“ PRERADILA oko 7.500 tona sirovine

Datum:

Share post:

Svode računicu prerađivači u Srpskoj. Fabrike koje se bave otkupom i preradom voća i povrća završavaju ovogodišnji posao.

PI Sava Semberija pokrenula je svoje pogone još sredinom januara, intenzivno su radili i uprkos teškoj godini za poljoprivredne proizvođače imajući u vidu činjenicu da ih je u poslu ometalo kišovito proljeće, pa zatim sušno ljeto, u Savi su ispunili plan prerade.

U saradnji sa ministarstvom poljoprivrede Srpske i podršku Gradske uprave Bijeljina, realizovli su u Savi IFAD projekat u koji je bilo uključeno 77 poljoprivrednih proizvođača, koji su osim sadnica dobili sredstva i opremu za rad.

Za prerađivače koji posluju na području BiH crvena paprika je deficitarna roba, pa su prinuđeni da se dijelom okreću i uvozu kako bi obezbijedili količinu koja je potrebna za preradu. Ipak zahvaljujući projektima podrške postepeno se na domaće njive vraća i ova kultura, koja je dragocjena u preradi.

U Savi su ove godine slijedili opredjeljenje da najveću količinu sirovine obezbijede sa domaćeg tržišta i od proizvođača u Republici Srpskoj, iz Srbije su uvozili samo ono što jnisu domaći poljoprivrednici uspjeli proizvesti na ovom terenu. 85 odsto svojih proizvoda Sava izvozi na evropska i svjetska tržišta.

TESTNA REKLAMA

Poljoprivrednicima je siguran otkup zlata vrijedan vođeni iskustvom sa otvorenog tržišta gdje su usljed prekomjernog uvoza lako gubili utakmicu za konkurentnost i prodavali proizvode u koje je mnogo uloženo po lošijoj cijeni.

Uslovima rada u ovoj fabrici zadovoljni i radnici. Radi se punom parom oko 40 paleta dnevno izađe iz proizvodnje, ali zadovoljstvo je veće kada gotovi proizvodi trud pravdaju kvalitetom i sigurnim plasmanom na domaće i svjetsko tržište.

Plan prerade od oko 7.500 tona sirovine Sava Semberija ispunila je u potpunosti, pa u rukovodstvu očekuju da će već u narednoj sezoni biti prerađena i veća količina voća i povrća.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ANALIZA: Kome ide u prilog više kandidata za predsjednika Republike Srpske

Za fotelju u Palati Republike na oktobarskim izborima boriće se 31 kandidat. Ali, sve procjene, očekivano, govore da...

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...