RSS: Eminentni stručnjaci o rješavanju problema ambrozije

Datum:

Share post:

U Bijeljini će u subotu, 27. avgusta, biti održan Panel „Ekološko suzbijanje ambrozije – korova koji ugrožava ljudsko zdravlje“, na kojem će naučne radove o uništavanju ambrozije pomoću biljke „facelija“ građanima Semberije predočiti doktorke biotehničkih nauka Miroslava Jaramaz i Dragana Jaramaz iz Zagreba, koje već deset godina izučavaju djelovanje ove biljke na ambroziju.

Doktorke Jaramaz su autorke projekta „Podsticanje uzgoja facelije radi suzbijanja ambrozije na području grada Zagreba“ i ovom prilikom predstaviće najznačajnije rezultate njihovog rada, a cilj je da se stanovništvo Bijeljine upozna o svojstvima biljke „phacelia tanacetifolia“ koja na prirodan, ekološki prihvatljiv način, uništava ambroziju, a ujedno je veoma korisna za pčelarstvo.

Organizovanjem ovog panela Savjet za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Republičke stranke Srpske želi dati doprinos u rješavanju navedene problematike, u saradnji sa svim nadležnim službama, ekološkim udruženjima i zainteresovanim građanima, kako bi došli do krajnjeg cilja – grada u kojem je suzbijeno širenje ambrozije.

Panel pod nazivom „Ekološko suzbijanje ambrozije – korova koji ugrožava ljudsko zdravlje“ biće održan u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ sa početkom u 17.00 časova.

Savjet za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Republičke stranke Srpske ovim panelom nastavlja realizaciju svog dugoročnog plana da od Bijeljine napravi “zeleni grad”, u skladu sa ekološkim principima koji su zastupljeni u razvijenim zemljama Evropske unije.

Oni su u martu organizovali Okrugli sto “Čista Bijeljina – grad bez smeća” na kojem su iznijeli prijedlog za rješavanje problema prljanja i čišćenja grada, nakon čega je formirana Radna grupa za izmjenu Odluke o komunalnom redu u koju bi trebalo da budu unijeti zaključci sa navedenog skupa.

Članovi Savjeta do sada su podržali i učestvovali u niz ekoloških akcija na području Semberije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODIJELJENI VASKRŠNJI DAROVI EPISKOPA FOTIJA

U susret proslavljanju Praznika Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista, blagoslovom Episkopa zvorničko-tuzlanskog Gospodina Fotija, jerej Branislav Nedić, protođakoni Nemanja...

Bijeljina postaje turistička destinacija

Osim velikih gužvi, u Bijeljini je primjetan i povećan broj turista u prazničnim danima. To govori u prilog...

Vučević prvi zvanični susret na novoj funkciji obavio sa Patrijarhom Porfirijem

Predsjednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas da mu je drago što je svoj prvi zvanični sastanak na...

VIŠKOVIĆ: Srpska je finansijski stabilna

Srpska je finansijski stabilna. Od kraja 2018. godine do danas penzije su povećane za 60,1 odsto, a plate...