Ristić se oglasio povodom Reda Malteških vitezova: Ponosan što nastavljam tradiciju čovjekoljublja i humanitarnog rada (foto)

Datum:

Share post:

– Izuzetna mi je čast što sam dobio ponudu da preuzmem ambasadorsku funkciju u BiH Malteških vitezova ili Vitezova hospitalaca koji su se još prije 1.000 godina starali o siromašnima i bolesnima. Nažalost, uvijek u prvi plan izađu „poluvijesti“ i različite spekulacije, a ono što je istina jeste da sam u redu Malteških vitezova dugi niz godina i da sam ponosan što slijedim tradiciju ruskih careva, dinastije Karađorđevića i svih onih koji se i danas zalažu za medicinsku, socijalnu i humanitarnu pomoć – prokomentarisao je Slavenko Ristić za „Dešavanja u Bijeljini“.

Slavenko Ristić, poslanik u NS RS i lider RSS

Ristić je pojasnio da je od Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS zatražio mišljenje za preuzimanje ambasadorske funkcije Malteških vitezova u BiH jer je trenutno poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

RISTIĆ (RSS) ambasador Suverenog malteškog viteškog reda Malteški vitezovi u BiH (foto)

A kada se govori o Malteškim vitezovima, ne može se zaobići njihova uloga u spasavanju hrišćanskih relikvija, kao i njihova veza sa dinastijom Karađorđevića.

Dinastija Karađorđević

Desna ruka svetog Jovana Krstitelja sigurno je najznačajnija relikvija svih religija jer je jedini biološki dokaz o nastanku jedne religije, a ova značajna relikvija nalazi se u manastiru na Cetinju. Uz nju se u istom manastiru nalazi čestica časnog krsta na kome je Hristos razapet. Relikvije su u vlasništvu Malteških vitezova i date su, posredstvom dinastije Romanovih, porodici Karađorđević na čuvanje.

Sveti Jovan Krstitelj

Kroz dugu istoriju desna ruka svetog Jovana Krstitelja prešla je dug put da bi svoj mir pronašla u Cetinjskom manastiru. Malteški vitezovi su je na Malti čuvali sve do 1799. godine kada je poklanjaju carskoj ruskoj dinastiji Romanov u čijem se posjedu nalazi sve do Boljševičke revolucije, a zatim je u znak zahvalnosti na čuvanje prepuštaju porodici Karađorđević, o čemu je svjedočio i kraljević Tomislav.

Dinastija Romanov

– Posle stradanja carske porodice Romanov, desna ruka Svetog Jovana Preteče našla se kod imperatorke Marije Fjodorovne, supruge imperatora Aleksandra Trećeg i majke poslednjeg ruskog cara Nikolaja. Ona je 1919. nekako uspela da izađe iz nove sovjetske države i da preko Krima stigne do Londona, odakle će se uputiti ka stalnom i sigurnom utočištu u Danskoj. Kad je bila na sigurnom, u dogovoru sa mitropolitom Antonijem Hrapavickim, odlučila je da se ova svetinja preda kraljevskoj kući Karađorđevića. Ruku svetog Jovana u Beograd je, krajem dvadesetih godina prošlog veka, donio Bagration Timuras, njen štićenik, i lično je predao mom ocu – zabilježeno je u knjizi “Poslednja ispovest kraljevića Tomislava” autora Ivana Miladinovića.

Tokom bombardovanja kralj Petar II Karađorđević prenosi je u manastir Ostrog gdje ostaje sve do 1952. godine kada je zaplijenila policija i u sefu Udbe provodi naredne decenije. Mitropolit Amfilohije je 1993. godine ove relikvije iznio pred javnost i od tada se nalaze u Cetinjskom manastiru.

Kralj Petar II Karađorđević

Karađorđevići i red Malteških vitezova

 Vrijedne relikvije, čija je procjena da bi samo njihovo čuvanje koštalo više od 100 milijardi dolara kada bi bile poslane na izložbu u inostranstvo, nisu slučajno na čuvanje ustupljene porodici Karađorđević. Mnogi Karađorđevići bili su dio ovog reda, a zdanje Palazzo Sapienti, u kome se nalazi sjedište Malteških vitezova na Malti 1964. godine kupio je poslednji jugoslovenski kralj Petar II Karađorđević i poklonio ga ovom redu.

– Ruski car Pavle bio je, nakon progona vitezova od strane Napoleona, prvi pravoslavni veliki majstor Malteškog reda. Iako pravoslavac, i pritom porodičan čovek, dobio je odobrenje pape da postane prvi čovek jednog važnog monaškog reda. Danas malteški vitezovi primaju u svoje redove sve hrišćane, ali su u Americi, na primer, snažniji redovi koje su osnovali pravoslavci, među njima i kralj Petar II i njegov brat Andrej. Inače, slogan Malteškog reda glasi „Odbrana vere i pomoć siromašnima“. Oni su u jedanaestom veku i osnovani kao hospitalci, bolničari koji vode računa o bolesnim i ranjenim krstašima. Svuda u svetu su veoma poštovani i članovi su Ujedinjenih nacija – rekao je pisac Vanja Bulić.

Da i danas postoji veliko prijateljstvo Malteških vitezova potvrđuje činjenica da je 2013. godine u Skupštini Srbije osnovan poseban odbor za saradnju s Malteškim vitezovima, a pokojni patrijarh Irinej odlikovao je ambasadora Malteških vitezova u Srbiji Di Luku ordenom cara Konstantina u znak zahvalnosti za humanitarne akcije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VODE SRPSKE: Upozorenje – Mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka zbog najavljenih čestih padavina i lokalnih nepogoda

Saopštenje JU "Vode Srpske" prenosimo u cjelosti: "Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda do 12. juna se u cijeloj Republici...

GRADAŠČEVIĆ: Gradonačelnik Bijeljine se zahvalio na podršci – otkaz dobilo 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi (foto)

Povodom uručenja otkaza 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi Bijeljina, oglasio se i potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina i odbornika...

Petrović Vladi RS predao projekte i zahtjev za raspuštanje Skupštine Grada Bijeljina (foto)

Danas smo predali inicijativu za raspuštanje gradske skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog i sramnog referenduma koji je inicirala...

FZO RS: Svi građani će i u naredna dva mjeseca imati zdravstveno osiguranje

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS), u skladu sa odlukom Vlade RS, omogućio je da zdravstveno osiguranje...