RISTIĆ (RSS) ambasador Suverenog malteškog viteškog reda Malteški vitezovi u BiH (foto)

Datum:

Share post:

Poslanik u NS RS i lider RSS, Slavenko Ristić, osim što je na čelu stranke RSS i većinski vlasnik Tehničkog remonta Bratunac (TRB), ali i još nekih preduzeća, odlučio je da se okuša i kao ambasador.

Lider RSS, Slavenko Ristić je, naime, prošli mjesec zatražio mišljenje od Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS, na čijem čelu se nalazi Obrenka Slijepčević, da li bi bio u sukobu interesa ako bi istovremeno obavljao mandat narodnog poslanika i ambasadora Suverenog malteškog viteškog reda Malteški vitezovi u Bosni i Hercegovini.

Komisija je u svom odgovoru citirala Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Srpske, iz čega se ne može iščitati da li bi Ristić bio u sukobu interesa.

– Članom 2. Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske propisano je da sukob interesa postoji u situacijama u kojima izabrani predstavnik, nosilac izvršne funkcije ili savjetnik ima privatni interes koji je takav da može uticati ili izgleda da može uticati, na nepristrasno i objektivno vršenje njegove dužnosti, a privatni interes uključuje bilo koju prednost za njega ili njegovu porodicu i druge osobe ili organizacije sa kojima je on imao ili ima poslovne, političke i druge veze – navodi se u odgovoru.

Citirali su  i član 4. u kojem se precizira ko su sve “izabrani predstavnici” (narodni poslanici u NSRS, delegati u Vijeću naroda RS i odbornici u skupštinama jedinica lokalne samouprave).

– Jedini član koji definiše pitanje nespojivosti sa udruženjima i fondacijama je član 8. koji propisuje da izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici ne mogu biti članovi organa, predsjednici ili direktori udruženja ili fondacija koja se finansiraju iz budžeta Republike ili jedinice lokalne samouprave u ukupnom godišnjem iznosu većem od 100.000 КM – navodi se u odgovoru Komisije.

Dalje se skreće pažnja na još neke zakonske odredbe koje su bitne u “ponašanju narodnih poslanika NSRS kako se ne bi našli u sukobu interesa”.

Na kraju svog odgovora Komisija navodi da su u ovom “mišljenju naznačili koji su uslovi potrebni, da bi se radilo o sukobu interesa po ovom Zakonu”.

– Međutim, napominjemo da bi se odredbe o pitanju ovakve vrste nespojivosti mogle nalaziti i u nekim drugim zakonima, u kojima su propisane neke posebne procedure i posebna nadležna tijela – stoji u odgovoru.

Ko čini Malteški red

Podsjećamo, Malteški red ima diplomatske odnose sa 110 država i status stalnog posmatrača u Ujedinjenim nacijama, što mu omogućava da djeluje kao neutralna strana u naporima za pružanje pomoći u ratnim zonama. Ovaj red ima diplomatske odnose sa Bosnom i Hercegovinom od 1998. godine.

To je najstarija humanitarna organizacija na svijetu i poslije Katoličke Crkve najstarija institucija zapadnoga svijeta.

Papa Franjo je u septembru prošle godine raspustio vođstvo reda i postavio privremenu vladu nakon smrti posljednjeg Velikog majstora u junu te godine. U maju ove godine je kanadski advokat Džon Danlap izabran za novog Velikog majstora Malteških vitezova.

Malteški vitezovi su, inače, viteški i vjerski red Rimokatoličke crkve, a većina članova Malteškoga reda dolazila je ranije iz viteških i plemićkih katoličkih porodica.

Danas vitezovi pripadaju svim društvenim slojevima, pa povlašteni stalež nije izborni kriterij za ulazak u red. Članstvo je načelno otvoreno svim katolicima koji su privrženi poslanju Malteškoga reda u skladu sa geslom: “Zaštita vjere i pomaganje siromašnima”.

Red ima višemilionski budžet, 13.500 članova, 95.000 volontera i 52.000 medicinskog osoblja koje vodi izbjegličke kampove, centre za liječenje od droge, pomoć u katastrofama i klinike širom svijeta. Bio je veoma aktivan u pomaganju ukrajinskim izbjeglicama i žrtvama rata.

Red nema stvarnu teritoriju osim palate i kancelarija u Rimu i tvrđave na Malti, ali je priznat kao suvereni entitet sa sopstvenim diplomatskim korom i pasošima.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...