Rezervni dijelovi dostupni samo dok traje garancija

Datum:

Share post:

Prema važećim propisima, trgovci su dužni da za svaki uređaj obezbede servis i potrebne delove samo dok traje garancija, odnosno dve godine, nakon čega kupac može da se osloni samo na dobro snabdeven servis.

I odlazak u servis nije siguran, jer zbog hiperprodukcije i novih modela koji stalno stižu ni u servisima nema tolikih lagera i obično su specijalizovani za jedan brend.
 
Propisi u susednim zemljama su slični. U Hrvatskoj, na primer, trgovci se obavezuju da samo dok traje garancija moraju da nabave rezervne delove za uređaje.
 
U drugim zemljama Evropske unije, proizvođači imaju obavezu obezbeđivanja rezervnih delova tokom veka trajanja uređaja, koji je uglavnom duži od uobičajenih godinu do dve i najčešće iznosi pet godina.
 
U Sloveniji potrošači imaju pravo na rezervne delove za kupljene uređaje još tri godine posle isteka garancije. U Velikoj Britaniji garancija na uređaje je propisana na minimalnih šest godine, koliko su proizvođači dužni da osiguraju sve rezervne i druge delove bez kojih uređaji ne mogu da rade.
 
Zoran Nikolić iz Nacionalne asocijacije potrošača Srbije kaže da je ovo veliki problem za kupce jer praktično posle isteka garancije trgovac nema obavezu da ih snabdeva delovima, a delova na tržištu nema, pa ne mogu sami da ih nabave.
 
"Evropska komisja je nedavno najavila usvajanje Direktive o produženju veka trajanja tehničkih uređaja, što će značiti i obavezu obezbeđivanja rezervnih delova u periodu dužem od trajanja garancije. Ova vest je upraavo ukazala da je Evropa detektovala problem koji očigledno imaju kupci širom Evrope. Donošenje takve direktive bi rešilo probleme potrošača kojima se nameće praksa da bacaju uređaje čim se pokvare jer nemaju drugi izbor, a dobro je i to što bi donošenje ovakve direktive i Srbiju obavezalo da se prilagodi tim propisima", kaže Nikolić i dodaje da kupci imaju mogućnost da biraju proizvode onih trgovaca koji nude produžene garancije.
 
Izvor: politika.rs
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DRAGIŠA KATIĆ KALE: Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi

Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi. Dugogodišnji igrač, kapiten, trener i direktor stadiona u Dvorovima, omiljen, poštovan...

ŠAROVIĆ: SDS na izbore izlazi pod sloganom “Živjećeš bolje“

Srpska demokratska stranka na predstojeće izbore izlazi sa sloganom „Živjećeš bolje“, saopštio je ovo danas na konferenciji za...

MALETIĆ: Savo Bakajlić preko Nedžada Biće koji ima “SAKSIJU ZEMLJE“ i federalnih udruženja hoće nemire u Srpskoj

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, komentarišući današnju konferenciju za medije Udruženja poljoprivrednika "Sela...

Savo Bakajlić traži ostavku Gradonačelnika Bijeljine i raspuštanje Skupštine (video)

Predsjednik Udruženja „Sela Semberije i Majevice“, Savo Bakajlić, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je zatražio...