PRAVOSNAŽNO rehabilitovan Nikola Kalabić

Datum:

Share post:

Nekadašnji komandant Gorske garde Јugoslovenske vojske u otadžbini, Nikola Kalabić, pravosnažno je rehabilitovan i nije sarađivao sa okupatorom, odlučio je danas Apelacioni sud.

Drugostepeni sud u Beogradu potvrdio je rješenje Višeg suda u Valjevu, kojim je usvojen zahtjev za rehabilitaciju Kalabića.

U presudi se, između ostalog, navodi da je utvrđeno da nije sarađivao sa okupatorom.
Vesna Dragojević, unuka Nikola Kalabića, pokrenula je proces njegove rehabilitacije 2009. godine. Osnovni sud u Valjevu je 2011. godine svojim rješenjem odredio 19. januar 1946. godine kao datum Kalabićeve smrti, odnosno pogibije.
Rehabilitovan je odlukom Višeg suda u Valjevu u maju 2017. godine. Ovu odluku je u maju 2018. poništio Apelacioni sud i vratio na ponovno odlučivanje. Postupak je nastavljen pred Višim sudom u Valjevu.

Kalabić je zvanično rehabilitovan 8. avgusta 2022. godine. Sud u Valjevu ga je oslobodio pređašnjih optužnica i ništavnima su proglašene odluke o konfiskaciji njegove imovine te je za zvanični datum njegove smrti nedvosmisleno utvrđen 19. januar 1946. godine. Na ovi odluku podnesena je žalba.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...