Razvojna agencija Bijeljina organizovala trodnevnu obuku za pisanje projekata za privrednike (foto)

Datum:

Share post:

Razvojna agencija Grada Bijeljina, danas i naredna dva dana, organizuje obuku za pisanje projekata za privrednike. Obuka se sastoji iz 60% praktičnog rada, a polaznici uče na primjeru svoje ideje da do kraja obuke samostalno napišu prijedlog za tu ideju.

„Razvojna agencija Grada Bijeljina po drugi put ove godine organizuje ovu obuku za pisanje projekata za naše privrednike i preduzetnike sa područja Grada Bijeljina. Smatramo da je važno, pored finansijskog dijela podrške, i ovaj drugi dio, edukativni, da naši preduzetnici i privrednici mogu da konkurišu prema fondovima Grada Bijeljina, Vlade Republike Srpske i fondovima EU. U protekle dvije godine bilo je puno poziva od raznih institucija. Sporno je kada naši privrednici ne mogu kvalitetno da predstave svoju ideju donatoru koji dodjeljuje, da bi na osnovu ideje dodijelio sredstva. Važno je da ono što imaju želju i namjeru da kupe, unaprijede i prošire biznis, da znaju kvalitetno da na papiru predstave, da napišu projekat“, rekao je Slaviša Jovanović, samostalni stručni saradnik Razvojne agencije Grada Bijeljina.

Razvojna agencija Bijeljina je u 2022. godini imala na raspolaganju 350.000 KM za dodjelu bespovratnih sredstava. Rebalansom budžeta je dodatno odobreno još 50.000 KM zbog Javnog poziva za samozapošljavanje mladih, gdje su imali odličan odziv i dosta kvalitetnih prijava – 29 novih mladih preduzetnika i privrednika Grada Bijeljina.

Snežana Dačić, predavač Centra za edukaciju usluga „Krugovi“ i predavač na trodnevnoj obuci za pisanje projekata koje organizuje Razvojna agencija Grada Bijeljina, istakla je da su obuke izuzetno bitne, kako bi preduzetnici predstavili svoje ideje u pravom svjetlu.

„Obuke služe, ne samo da obučimo ljude koji će sutra biti sposobni da pišu sami sebi projekte, nego da ih naučimo kako formulisati projektne ideje. Veliki broj projekata ima te manjkavosti da ne mogu da dokažu ekonomsku korist za preduzeće, da pokažu koliko će to biti korist za njihove radnike, da su to nove tehnologije, da radnici postaju tržišno konkuretniji. Upravo ove obuke služe da sami preduzetnici i privredni subjekti dobiju osnovna znanja i lako pretoče svoju ideju u jedan zahtjev za sredstva, ali tako da bude razumljivo za donatora, i domaćeg i stranog“, rekla je Dačić.

Ona je istakla da je važno da preduzetnici procjene svoje mogućnosti da se realizuju određeni projekti, da se obezbjede interni kapaciteti, ali svakako i da se prate zahtjevi određenih donatora.

Takođe, u današnjem vremenu, kaže Dačić, marketing i promocija su izuzetno važan aspekt, a u projektnim prijedlozima postoji određen procenat sredstava za marketing i promociju, koji svakako treba iskoristiti.

Maja Mršić, preduzetnik, osnivač i vlasnik preduzetničke radnje za proizvodnju prirodne kozmetike i sapuna „Eternella Natural cosmetics“ kaže da se prijavila na ovaj projekat da bi nadogradila svoje postojeće znanje. Kao neko ko ima iskustva sa obukama, ali i projektima, kaže da je itekako bitno da preduzetnici i privrednici apliciraju na ovakve obuke, jer će doprinijeti nadogradnji njihovog biznisa.

„Ovakva predavanja su velika pomoć i podrška, a poznajem i predavača za koju znam da je vrsan i iskusan predavač. Ja sam odrastala uz prirodnu kozmetiku, a sama sam počela da je proizvodim prije nepunih pet godina kao hobista, da bih prije dvije godine registrovala firmu zahvaljujući Razvojnoj agenciji i grada i republike i Impakt fondaciji. Sa svih strana sam imala podršku i idemo dalje. Ima se gdje i od koga učiti kvalitetno. Trudim se da sve ono što naučim i primijenim i lično mi nekad treba mala pomoć, ali u principu, kada malo provježbate, dalje ide samo od sebe“, objasnila je Mršić i dodala:

„Bitno je donijeti odluku da želite da radite na sebi i svom poslu, ostalo je dostupno. Putevi se otvaraju kad imate svoj cilj i prepreke ne primjećujete. Samo je bitna odluka i da pratite put srcem. Ako u nešto ulazite samo zbog para – nemojte“, iskrena je Maja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...