Prijem za ambasadore Švajcarske i Slovačke u Gradskoj upravi Bijeljina

Datum:

Share post:

Gradonačelnik LJubiša Petrović organizovao je prijem u Gradskoj upravi za ambasadore Švajcarske i Slovačke.

Tom prilikom je rekao da je bila nesvakidašnja čast u istom danu ugostiti u Bijeljini dvojicu ambasadora. U prijateljskom razgovoru sa gostima bilo je različitih tema – ekonomski izazovi sa kojima se Bijeljina, Srpska i cio region suočavaju, kultura, umjetnost, film i fotografija.

Razgovaralo se o tome šta je u Bijeljini urađeno u prethodnom periodu, a tu se, prije svega, misli na sedamnaest ciljeva održivog razvoja. Napredak našeg grada u tom pogledu je veoma značajan.

– Današnja posjeta je bila prilika da se pojasne neki detalji vezani za izradu projektno-tehničke dokumentacije – izgradnja novih parkova, biciklističko-pješačkih staza, rješavanje pitanja zagađenja vazduha u zimskom periodu – rekao je gradonačelnik Petrović.

On je napomenuo da je, u administrativnom smislu, u pripremi odluka koja će imati zadatak da subvencioniše zamjenu peći na čvrsta goriva toplotnim pumpama, tj. izvorima energije koji su ekološki prihvatljivi. Tema razgovora bila je i pronatalitetna politika za koju je opredijeljena Gradska uprava.

– Ono što činimo za naše najmlađe je i povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem, a tu su i mjere koje imamo prema osnovcima – besplatni udžbenici. Nisu zaboravljeni ni mladi bračni parovi koji se suočavaju sa izazovom kada je u pitanju potomstvo, te su u te svrhe obezbijeđene značajne subvencije – pojasnio je Petrović.

Postoji saglasnost da obuhvat i briga prema djeci moraju biti prošireni na djecu koja su na ulici ili u riziku da postanu djeca ulice, te socijalno ugroženu dječiju populaciju.

Podrška amabasada Švajcarske i Slovačke iskazana je stavom da bi ambasade ovih zemalja podržale opremanje prihvatilišta za djecu u riziku.

Ambasadori su upoznati i sa stanjem i funkcionisanjem u javnim preduzećima u prethodnom periodu, te šta je urađeno po pitanju istaživanja njihovog poslovanja i sankcija koje mogu da uslijede. Što se tiče sedamnaest ciljeva održivog razvoja i „smart“ i „grin siti“ koncepta gradova, Bijeljina se trudi da ima što više zelenih površina i ekološki prihvatljiv vazduh.

– Postoji spremnost na dogovor i razgvor sa svima koji mogu da podrže projekte koji znače realizaciju pomenutih koncepata. Sigurni smo da ćemo pronaći partnere u ambasadama i organizacijama, poput Razvojnog programa Ujedinjenih nacija sa kojim smo prethodno sklopili važan sporazum koji će dati značajne rezultate na polju kulture, sporta i infrastrukture – kazao je gradonačelnik Petrović.

Ambasador Švajcarske u BiH, Daniel Hun, izrazio je zahvalnost gradonačelniku Petroviću na gostoprimstvu i zadovoljstvo što je ponovo u Bijeljini i pojasnio razloge boravka u Semberiji.

– Zajedno sa kolegom iz Slovačke sastali smo se sa predstavnicima civilnog društva i nevladinih organizacija, a sve sa ciljem da se utvrdi na koji način saradnja može biti proširena, sa posebnim osvrtom na projekte koji se tiču mlade populacije – objasnio je ambasador Hun.

Što se tiče razgovora sa gradonačelnikom Petrovićem, on je rekao da je, između ostalog, bilo riječi o intenziviranju i produbljivanju ekonomske saradnje Švajcarske i regije Bijeljina, sa posebnim osvrtom na dijasporu, jer je ista u Švajcarskoj izuzetno velika. Pomenute su i mogućnosti saradnje na polju kulture i namjera da švajcarski umjetnici iz različitih područja dođu u Bijeljinu.

Ambasador je rekao da je posebno impresioniran načinom na koji Bijeljina implementira i radi na ciljevima održivog razvoja koji su određeni od strane Ujedinjenih nacija, te pohvalio zalaganje gradonačelnika Petrovića u ovoj oblasti.

Martin Kačo, ambasador Slovačke u BiH, rekao je da je Bijeljina jedan od najjačih ekonomskih klastera, te da je zadovoljan što je imao priliku da se detaljnije upozna sa stanjem na terenu i razgovara o Slovacima koji žive u našoj lokalnoj zajednici.

– Danas je bilo riječi o razvoju lokalnih zajednca, posebno kada je u pitanju inkluzija nezbrinute djece i mogućnostima za investicije, te ekonomskoj situaciji u cijeloj regiji – rekao je ambasador Kačo.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: gradbijeljina.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Istorijski uspjeh matematičara iz BiH, iz Bugarske donijeli pet medalja

Mladi matematičari iz Bosne i Hercegovine zablistali su u Bugarskoj, na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi (BMO 2024), jednom od...

Dodik čestitao Vučeviću: Radujem se saradnji, jer je iskreni prijatelj Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Milošu Vučeviću na izboru za predsjednika Vlade Srbije. - Čestitam Vučeviću izbor...

Selak uputio čestitku premijeru Srbije Milošu Vučeviću

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak uputio je čestitku novoizabranom predsjedniku Vlade Republike Srbije Milošu Vučeviću, kojem je...

Skupština izglasala novu Vladu Srbije

Skupština Srbije izabrala je novu Vladu Srbije na čelu sa predsjednikom Milošem Vučevićem. Za novu vladu glasalo je 152...