Mladi matematičari iz Bosne i Hercegovine zablistali su u Bugarskoj, na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi (BMO 2024), jednom od najznačajnijih srednjoškolskih matematičkih takmičenja.

Srebrne medalje su osvojili Vuk Janković i Harun Alibegović, bronzama su se okitili Benjamin Mujkić, Andrej Krčmar i Ahmed Spahić, dok je Abdulah Ferhatbegović osvojio pohvalu. Ekipno su zauzeli četvrto mjesto, ističu za „Nezavisne novine“ ispred Udruženja matematičara Kantona Sarajevo, i dodaju da je ovo istorijski rezultat, kao i da su ponosni jer će Sarajevo iduće godine biti  domaćin „BMO 2025“.

Ekipu učenika iz Republike Srpske – Vuka Jankovića iz Trebinja i Banjalučanina Andreja Krčmara predvodio je Goran Janković iz Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, koji za „Nezavisne novine“ ističe da su svi jako zadovoljni uspjehom i rezultatima koje su ostvarili.

„Utisci su sjajni, Vuk Janković osvojio je srebrnu medalju, a Andrej Krčmar bronzanu. Svi smo prezadovoljni, Vuk je ostvario najbolji rezultat u timu, 30 poena, sve je proteklo u najboljem redu i smatramo da je naše učešće na ovom takmičenju bilo jako uspješno“, kazao je Goran Janković.

Vuk Janković, učenik prvog razreda Gimnazije „Jovan Dučić“ u Trebinju, za „Nezavisne novine“ kaže da je srećan i zadovoljan postignutim rezultatom i srebrnom medaljom.

„Nema prostora za razočaranje, tako da se kući vraćam s osmijehom na licu. S obzirom na to da je ovo bila međunarodna Olimpijada, bilo je jako izazovno – sa četiri zadatka, po deset bodova, a rad na zadacima trajao je četiri i po sata“, rekao je Vuk i napomenuo da su u Bugarskoj upoznali mnogobrojne drugare, iz raznih zemalja.

Andrej Krčmar, učenik drugog razreda banjalučke Gimnazije, za „Nezavisne novine“ ističe da su zadaci, kao i uvijek bili teški, kako se i očekuje na olimpijadama.

„Ove godine zadaci su bili malo neobični, ali smo se i ja individualno i čitava ekipa dosta dobro snašli. Ja sam osvojio bronzu, a ekipno smo četvrti“, priča Andrej i napominje da su ovi uspjesi rezultat minulog rada.

„Ja se od sedmog razreda osnovne škole bavim takmičenjima. Ima perioda kada se radi intenzivnije, nekada se radi manje intenzivno, ali u prosjeku to se svodi na barem dva sata dnevno rada i vježbanja matematike“, kaže mladi Banjalučanin.

Zenan Šabanac, predsjednik Skupštine Udruženja matematičara Kantona Sarajevo i lider bh. ekipe, kazao je za „Nezavisne novine“ da je u Bugarskoj ostvaren jedan od najboljih ekipnih rezultata.

„Od balkanskih država mi smo četvrti, ispred nas su Turska, Rumunija i Bugarska, a iza nas su Srbija, Sjeverna Makedonija, Grčka i ostale zemlje Balkana. Što se tiče pojedinačnih uspjeha, učenici Vuk Janković i Harun Alibegović osvojili su srebrne medalje, zatim imamo troje učenika sa bronzanim medaljama, to su Benjamin Mujkić, Andrej Krčmar i Ahmed Spahić, a učenik Abdulah Ferhatbegović osvojio je pohvalu za tačno riješen zadatak, tako da se nijedno dijete ne vraća bez nekog priznanja. Ovo nije rezultat koji je nastao preko noći, radi se o učenicima koji su dugi niz godina posvećeni takmičenjima“, kaže Šabanac.

Prema njegovim riječima, ovi mladi matematičari ostvaruju sjajne rezultate zahvaljujući vlastitom zalaganju i ljubavi prema matematici koju steknu još u osnovnoj školi, pa nadograde u srednjoj kroz predavanja u školi za nadarene matematičare koja se organizuje u sklopu Udruženja matematičara KS.

„Veliki je ponos kada vidite zadatke ovih mladih učenika i kad nemate šta da radite za njima, jer tako lijepo zapisuju rješenja. Dobri su u svemu i milina je raditi s ovom djecom, a veliko nam je zadovoljstvo i što će se naredne godine Balkanska matematička olimpijada, prvi put, održati u Bosni i Hercegovini, i to u Sarajevu, a organizatori su Udruženje matematičara Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo“, rekao je profesor Šabanac.

Srebrnu medalju zlatnog sjaja sa ponosom oko vrata nosi i Harun Alibegović, učenik četvrtog razreda privatne škole Richmond Park International Secondary School Sarajevo, koji je za „Nezavisne novine“  rekao da je ovo njegov najbolji rezultat u takmičarskoj matematici.

„Mnogo mi znači ova srebrna medalja, nekako je krunisala sav moj dosadašnji rad i trud koji sam uložio u ovaj predmet. Jako sam ponosan što će iduća Balkanska matematička olimpijada biti upravo u Sarajevu i nadam se da ću moći da pomažem u samoj organizaciji“, kaže Harun i poručuje da se trud uložen u znanje isplati.

Na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi, koja je održana od 27. aprila do 2. maja u bugarskoj Varni, učestvovalo je više od 130 matematičara iz 22 zemlje: 10 balkanskih i 12 gostujućih reprezentacija.

Odlazak na Balkansku matematičku olimpijadu (BMO 2024) finansijski su pomogli Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Republički pedagoški zavod Republike Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име