GORDANA GAJIĆ: Rana sjetva kukuruza nosi prednosti, ali i rizike

Datum:

Share post:

Ovogodišnji vremenski uslovi omogućili su veoma ranu proljećnu sjetvu u Semberiji, te je kukuruz, kao najzastupljenija ratarska kultura, sijan i u martu, što donosi prednosti, ali i rizike, rekla je Srni stručnjak u oblasti agrara Gordana Gajić.

“Prednosti ranog razvoja biljke utiče da kukuruz u kritičnim fazama rasta izbjegne visoku ljetnju temperaturu vazduha, koje nam u posljednje vrijeme sve više uzima danak, ali je tu i rizik zbog mogućih mrazeva i zahlađenja koja su nam postala česta pojava u aprilu, što nam se dogodilo prethodnih dana”, pojasnila je Gajićeva.

Ona je dodala da je sjetva kukuruza uglavnom završena i on se nalazi u fazi nicanja od pet do šest listova, u zavisnosti od vremena sjetve, ali su zahlađenje i kratkotrajni mraz na pojedinim parcelama izazvali prolazna oštećenja kukuruza, a negdje sigurno i trajna, što će rezultirati ponovnom sjetvom.

Prema njenim riječima, predstoji korektivno suzbijanje korova poslije nicanja usjeva, što je postao veliki izazov, a jedan od razloga za to je i što su se u novije vreme pojavili rezistentni korovi, otporni na herbicide, kao što su sirak ili divlji kukuruz, kako ga najčešće zovu.

Gajićeva je navela da prvo treba iskoristiti sve mjere koje dovode do smanjenja korova, pa tek onda pristupiti pravovremenoj hemijskoj zaštiti, a plodored je jedna od njih.

“Ako smo primorani da sijemo kukuruz na parcelama sa korovom, neophodno je birati ultra hibride koji su otporni na preparate na bazi cikloksidima, sa kojim uspješno možemo suzbiti sirak i ostale uskolisne korove”, rekla je Gajićeva.

Ona je istakla da je obavezna primjena herbicida poslije sjetve, a prije nicanja usjeva.

“Važno je i vreme tretiranja, odnosno da li je korov optimalnog rasta kada je najosetljiviji za suzbijenje ili je prerastao. Uz to moramo pratiti i porast kukuruza kako ne bi izazvali neko štetno djelovanje herbicida na biljku”, ukazala je Gajićeva.

Kada se ima na umu pridržavanje svih ovih činjenica, sigurno će biti dobar i čist usjev bez korova.

“Na tržištu imamo dobar izbor herbicida za ovu namjenu. Ukoliko bude bilo kakvih nedoumica potražite savjet kod agronoma kako bi se izabralo najbolje rješenje i postigli najbolji rezultati”, poručila je Gajićeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

OPOZICIJA neće ići na sastanak sa vladajućom koalicijom na temu učešća na izborima

-Odlučili smo da ja, kao predsjednik Narodne skupštine, pozovem sve predsjednike političkih stranaka iz Srpske, kao i predstavnike...

Ministar Šeranić na sastanku sa Nedeljkom Jovićem u Fondu za dječiju zaštitu u Bijeljini (foto, video)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić održao je danas u Bijeljini sastanak sa direktorom Fonda...

POSJETITE ŠTAND A.D.“GRAD“ BIJELJINA NA NOVOSADSKOM SAJMU

A.D.“Grad“ Bijeljina će se i ove godine predstaviti na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, a koji ujedno...

Noć muzeja 2024. 18. maja u Bijeljini

Muzej Semberije vas 18. maja poziva na jedinstveni umjetnički spektakl koji se realizuje u preko 3.000 muzeja u...