POVEĆAN BROJ OBOLJELIH U SEMBERIJI: Ljekari savjetuju kako da se borite sa prehladom

Datum:

Share post:

Na području Semberije povećan je broj građana koji imaju simptome prehlade, međutim u vrtićima i školama za sada nije primjećen veći broj izostanaka djece.

U prvoj polovini oktobra, domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su Institutu za javno zdravstvo RS 3.180 pacijenata s akutnim respiratornim infekcijama, dok je oboljenja sličnih gripu registrovano 438.

Hospitalizovano je 9 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije, i to 6 u Opštoj bolnici u Doboju i 3 u Bijeljini.

U pojedinim školama oko 5 odsto đaka ne dolazi na nastavu, uglavnom zbog viroze respiratornog sistema, koju prati zapušenost i curenje iz nosa i suvi kašalj.

Ljekari upozoravaju da se virusna oboljenja ne liječe antibioticima. Savjetuju izbjegavanje boravka u velikim grupama, preporučuju redovno provjetravanje prostorija, povećanu higijenu i češći boravak na čistom vazduhu.

TESTNA REKLAMA

Dr Mladen Grujičić, specijalista epidemiolog u bijeljinskom Domu zdravlja, upozorava da zatvorene prostorije pogoduju razvoju virusa.

– Respiratorne infekcije se prenose na rastojanju od metar, metar i po, te treba izbjegavati prostorije u kojima neko kašlje, kiše, curi mu nos… To je teže u školama, vrtićima i tamo gdje su kontakti neizbježni, pa se češće javljaju u tim uzrastima. Neophodne su i pojačane higijenske mjere – kaže Grujičić.

Pomoć ljekara potrebno je potražiti kada temperatura traje tri do pet dana i u slučajevima otežanog disanja ili laringitisa.

U novembru počinje i vakcinacija protiv gripa za koju se posljednjih godina odlučuje sve veći broj građana.

Za određene kategorije stanovništva vakcine su besplatne, a za one koji plaćaju vakcinacija košta 20 KM. Vakcinisanje se preporučuje osjetljivim kategorijama, osobama starijim od 65 godina života, hroničnim bolesnicima, djeci mlađoj od 5 godina, posebno onoj koja imaju bronhijalnu astmu i slične pulmološke smetnje, ženama koje planiraju trudnoću, kao i osobama koje borave u kolektivima.

U Bijeljini se svake godine u prosjeku vakciniše oko 2.000 stanovnika.

Vakcinacija protiv gripa se sprovodi posljednje 3 decenije, a broj pacijenata koji se odlučuju na ovaj vid zaštite povećava se iz godine u godinu.

Savjeti
Uz jesen su stigle i viroze. Respiratornim infekcijama podložna su djeca, ali i osobe sa oslabljenim imunitetom. Ljekari savjetuju što više vremena na svježem vazduhu, konzumaciju voća i povrća i uzimanje C vitamina.

– Dosta tečnosti, voće i povrće, pa tablete C vitamina, kalcijuma, magnezijuma… Sve to koristim. Bolje nego da poslije dajem te pare na lijekove. A vrijeme nije kao nekada – kaže Bijeljinka Mirjana Vasić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...