Potpisan memorandum o brzom putu od Bijeljine do Sokoca

Datum:

Share post:

U Banjaluci je potpisan memorandum o razumijevanju o međusobnoj saradnji na projektu izgradnje brzog puta Bijeljina-Zvornik-Milići-Han Pijesak-Sokolac.

Ugovor su potpisali ministar sabraćaja i veza Srpske Nedeljko Ćorić i direktor kineske državne kompanije Čajna Šandong, DŽong Jong.

Dužina brzog puta od Bijeljine do Sokoca iznosi oko 160 kilometara.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su premijer Srpske Radovan Višković i generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

TESTNA REKLAMA

Višković je istakao da je kompanija Čajna Šandong internešnel ekonomik end tehnikal jedna od onih koja želi da pomogne Republiku Srpsku u svakom pogledu.

– Ovo je kompanija koja već ima koncesioni ugovor i već radi na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor. Na nedavnom otvaranju prve dionice u Doboju na Koridoru 5C rekli smo da su oni tu da pomognu ukoliko evropski partneri ne žele da finansiraju iz bilo kog razloga dionicu na ovom koridoru od Doboja do Vukosavljlja – naveo je on.

Premijer je rekao da infrastrukturni projekti u Republici Srpskoj, poput izgradnje puteva i auto-puteva, osim stranih ulaganja, donose Srpskoj i druge benefite.

– Naši podizvođači će imati najviše posla na realizaciji svih projekata, biće korištene domaće sirovine i resursi i time će benefiti za Srpsku biti mnogo veći nego što su same cijene i kilometri brze ceste ili nečeg drugog – rekao je Višković.

Ćorić je rekao da je opredjeljenje republičkih inistucija da se izgradnjom velikih infrastrukturnih projekata još bolje povežu svi dijelovi Srpske.

– Izgradnja brzog puta Bijeljina-Zvornik-Milići-Han Pijesak-Sokolac je veliki izazov. Očekujem da kineski partneri u narednom periodu završe projektnu dokumentaciju – izjavio je Ćorić.

On je naveo da Srpska preuzima obavezu da izvrši eksproprijaciju i riješi imovinsko-pravne odnose na tom dijelu trase.

– Naše opredjeljenje ostaje da gradimo velike infrastrukturne projekte i da povežemo sve dijelove Republike Srpske u skladu sa prostorno-planskim dokumentima koji su ranije definisani – rekao je Ćorić.

Ćorić je poručio da je siguran da Srpska u kineskim partnerima ima pouzdane investitore i izvođače radova koji će uspješno realizovati ovaj projekat u skladu sa planovima.

DŽong je istakao značaj izgradnje brzog puta Bijeljina-Zvornik-Milići-Han Pijesak-Sokolac jer će doprinijeti ekonomskom razvoju Srpske i naveo da će kompanija na čijem je čelu uložiti napore da projekat što prije bude realizovan na najbolji mogući način.

– Na ovom području smo prisutni već 10 godina i razumijemo koliko je važna izgradnja ovog brzog puta, jer će još bolje povezati različite dijelove Srpske – rekao je DŽong.

DŽong je naglasio da je na sastanku sa Viškovićem izrazio zainteresovanost da kineska kompanija učestvuje u realizovanju projekta instaliranja solarnih panela, ali otvaranja fabrika solarnih panela.

DŽong je zahvalio srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, premijeru Srpske i ministrima u Vladi Srpske za iskazanu spremnost za saradnju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Borba za Petrovića u Bijeljini biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE

Zbijanje redova oko gradonačelnika Bijeljine: Borba za Petrovića biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE Skupštinska većina u Bijeljini, predvođena SNSD,...

VUČIĆ: Srbija mora da ide u pregovore o KiM inače će da bude zgažena

Srbija mora da ide u pregovore i razgovore o Kosovu i Metohiji inače će da bude zgažena, upozorio...

Gradonačelnik Bijeljine demantuje navode posljednjih pisanja i preformulacije revizorskih izvještaja

Povodom dijelova Izvještaja interne revizije o reviziji izvršenja budžeta Grada Bijeljina u 2022. godini a koji su se...

Mara Kojadinović je jedna od najuspešnijih žena u Nemačkoj, a rodom je iz naših krajeva! (foto)

RAD, DISCIPLINA I EDUKACIJA VAS UVEK DOVEDU NA TRON! Mara Kojadinović je jedna od najuspešnijih žena u Nemačkoj,...