Porodica Perić iz Bijeljine: HARMONIKA KAO STIL ŽIVOTA (video)

Datum:

Share post:

Naši prostori su bogati talentima u svakoj oblasti koju je moguće nabrojati, a jedan takav pravi predstavnik mlađe generacije je mali Đorđe Perić iz Bijeljine. U njihovom gustom rasporedu, porodica Perić je uspjela da odvoji malo vremena i da bude gost redakcije „Dešavanja u Bijeljini“.

Iako ima samo devet godina, Đorđe je mnogo postigao na muzičkom planu. Sa četiri godine je počeo da svira klavir i već tada je imao prvi javni nastup. U petoj godini se odlučio za harmoniku, po uzoru na svog oca, i odmah počeo da dobija nagrade na međunarodnim takmičenjima i festivalima.

Četiri godine kasnije, siguran je da želi da harmonika bude dio njegovog života, ali još uvijek ne može reći da li će to biti njegovo glavno zanimanje u budućnosti.

„I sada ponekad sviram klavir, recimo po 10 ili 15 minuta, ali ipak više sviram harmoniku. Nekako se navikneš na nju, a i ljepši je osjećaj“, iskren je Đorđe.

TESTNA REKLAMA

Pored njegovog tate, uzor mu je i Vladimir Murza sa kojim je imao priliku da se susreće po festivalima u Ugljeviku i Gracu. Iako mali, obišao je mnoge velike scene i, kada stane na njih, osjeća se potpuno prirodno.
„Više volim da sviram pred publikom u sali, na koncertima, ljepše se osjećam, mogu da se opustim. Opušten sam i na takmičenjima, nemam tremu, ali tu je ipak malo drugačija atmosfera“, rekao je mali Perić za portal „Dešavanja u Bijeljini“.

Dobitnik brojnih nagrada
Do sada je osvojio 49 nagrada, od čega je 47 laureatskih zvanja. Pobjeđivao je i bio laureat na takmičenjima u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Mađarskoj, Austriji, Italiji. Neke od najznačajnijih nagrada su nagrade na Međunarodnom festivalu u Budimpešti (2018.), Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli (2018. i 2019.), Međunarodnom festivalu „Harmonikafest“ u Tivtu (2019), Beogradskom festivalu harmonike (2018. i 2019.), XXV republičkom takmičenju u Banjaluci (2018.), V internacionalnom festivalu u Pragu (2019.) i mnogim drugim.

Na Međunarodnom muzičkom festivalu u Italiji (Lido Di Jesolo), ove godine, u kategoriji instrumentalni žanr, uzrasta do 12 godina, gdje su nastupali takmičari iz 17 zemalja, Đorđe je kao jedini predstavnik svoje zemlje bio apsolutni pobjednik i osvojio zlatnu medalju. Na V Internacionalnom festivalu u Pragu („Accordeon days“), koji se održava u organizaciji Praške konzervatorije, kao jedini predstavnik svoje zemlje, osvojio je zlato.

Kako nam Đorđe kaže, nagrade mu nisu toliko bitne, koliko samo sviranje i nastup pred publikom.
„Kada bih morao da nabrajam nagrade, mislim da bih negdje zastao i zbunio se“, sa osmijehom kaže Perić.
Harmoniku dnevno vježba pola sata do sat, a kad se bliži takmičenje, dnevna vježbanja mu traju malo duže.

Pored redovne osnovne škole, pohađa časove i u osnovnoj muzičkoj školi „Kornelije Stanković“ u Bijeljini, na odsjeku harmonike u klasi profesora Slaviše Perića. Iako mali, uz dobru organizaciju i podršku roditelja uspijeva redovno da završava svoje školske obaveze, ali i da ne zapostavi harmoniku i ne propusti kako lokalna, tako i međunarodna takmičenja i festivale.

„Sad smo imali dosta takmičenja, pa sam imao previše obaveza. Bilo je poteško, ali sam uspio i sve postigao. U školi imamo muzičku sekciju, hor, pa nastavnica nekad zatraži da na neki čas ponesem harmoniku i zasviram. Na kraju godine imamo i priredbu, pa onda ponesem harmoniku u školu da naučim neku pjesmicu. Hor pjeva, ja sviram i tako vježbam“, objašnjava Đorđe.

Mali Đorđe je navikao da se nosi sa svojom popularnošću i pažnjom koju dobija od strane sugrađana i medija, ali kaže da drugari u školi nisu tako opušteni kao on, već su stidljivi i povučeni.

Sasvim običan dječak
Njegovi roditelji su srećni i ponosni na njegovu želju da živi sa muzikom, ali i na njegovu odgovornost da sve svoje školske obaveze završava na vrijeme.

Otac i sin, Slaviša i Đorđe Perić

„Đorđe je izuzetno talentovan i zadovoljstvo je raditi sa njim kao profesor, međutim, malo je neobično imati dvije uloge – ulogu roditelja i ulogu profesora, ali za sada nam dobro ide. Poslušan je i dobar učenik u školi, a što nam je najvažnije, druželjubiv je i uklapa se u svaku sredinu. Na festivalima i takmičenjima lako stiče nove drugare. Za sada harmoniku svira na jako visokom nivou. Dobio je dosta nagrada na međunarodnim takmičenjima, što je za njegov uzrast izuzetan uspjeh“, za portal „Dešavanja u Bijeljini“ ponosno ističe njegov otac Slaviša Perić.

S obzirom da je i sam harmonikaš, može da razumije kakav je život sa muzikom, naročito za djecu.
„Sviranje određenog instrumenta zahtijeva mnogo odricanja i rada, što je u njegovom uzrastu jako teško. Međutim, on dobro prihvata kritiku, trudi se, jako mnogo vježba i za sada to daje rezultate. Izuzetnim radom, trudom, zalaganjem i poslušnošću, postižu se veliki rezultati“, kaže Slaviša.

Đorđe Perić

Zahvaljujući mnogobrojnim pobjedama na međunarodnim takmičenjima, Đorđe je ostvario direktan plasman na 69. Svjetskom kupu harmonike kao predstavnik BiH i RS gdje je kao najmlađi takmičar osvojio šesto mjesto. Na V internacionalnom takmičenju „Akkordeonfest“ u Gracu, ostvario je pobjede u tri kategorije – solisti, varijet muzike i kamerna muzika.
„Sama putovanja imaju svoje prednosti i nedostatke. Teško je stalno putovati. Mi smo u proteklih mjesec dana imali takmičenja u Portugalu, Češkoj, Austriji. Velike su to destinacije, pogotovo za djecu. Iscrpljujuće je uskladiti obaveze u muzičkoj školi, svirati na takmičenjima i postići dobre rezultate u osnovnoj školi. Izuzetnoj je teško, ali je on to uspio da postigne. Prednost svega ovoga u ovako ranom uzrastu, je da Đorđe ima priliku da putuje kroz mnoge zemlje, da svira na velikim scenama i da upoznaje druge kulture, nove ljude i mnogo talentovane djece koja se pojavljuju na svim tim takmičenjima i festivalima“, objašnjava Đorđev tata.
 
Najmlađi dobitnik Zlatne medalje „Filip Višnjić“ Grada Bijeljina
Đorđe je dobitnik priznanja Ministarstva prosvjete i kulture RS i Predsjednika Vlade RS, ali i zlatne medalje „Filip Višnjić“ Grada Bijeljina za ostvarene vrhunske rezultate. Osim festivala, nastupa na mnogim kulturnim manifestacijama. Učestvovao je na humanitarnoj akciji „S ljubavlju hrabrim srcima“ pod pokroviteljstvom Predsjednika RS. Na poziv režisera Emira Kusturice, nastupio je na svečanoj akademiji povodom otvaranja spomenika braći Sokolović u Andrićgradu (2018.), a ove godine je u Andrićgradu nastupio u okviru manifestacije Vidovdanske svečanosti 2019. 

„Ja sam zadovoljan i srećan što je krenuo mojim stopama. Moja zamisao je bila da se on bavi muzikom i harmonikom, jer je muzika važna u razvoju cjelokupne ličnosti. Djeca koja se bave muzikom su u budućnosti kompletnije ličnosti. Muzika kod djece razvija inteligenciju. Moja prvobitna zamisao je bila da se Đorđe muzikom bavi da bi napredovao kao ličnost u cjelokupnom smislu, a došli smo do toga da je on bavljenjem muzikom i sviranjem harmonike postigao značajne rezultate. Život je pred nama, vidjećemo da li će se opredijeliti da bude profesionalni muzičar ili će mu to biti hobi. To će biti isključivo njegov izbor“, iskren je tata Slaviša.

Đorđe se pojavljuje i u spotu svog oca „Snovi stvaraju budućnost“.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Prijavite se za onlajn kurs o preduzetništvu u ekonomiji u razvoju

HarvardX nudi besplatan onlajn kurs “Entrepreneurship in Emerging Economies”, koji je namijenjen svima koji žele da istraže kako...

Penzioneri najčešći korisnici besplatne pravne pomoći

Centru za pružanje besplatne pravne pomoći u prvoj polovini ove godine obratila se 2.581 osoba, što je neznatno...

Gradonačelnik Petrović predložio Episkopa Fotija za Povelju Grada

Gradonačelnik grada Bijeljina LJubiša Petrović u skladu sa članom 17. stav 3. Odluke o priznanjima u Gradu Bijeljina,...

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima 1. septembra

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u...