Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

1. Vladimira Dominkovića, rođenog 1967. godine u Orašju, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Fudbalskom savezu Federacije BiH i predsjednika Komisije za sudije i suđenje Fudbalskog saveza FBiH.

TESTNA REKLAMA

2. Ilije Živkovića, rođenog 1981. godine u Brčkom, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Fudbalskom savezu Federacije BiH i fudbalskog sudije A liste Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, u Prvoj ligi Federacije BiH, za takmičarsku sezonu 2019./2020.

3. Kenana Bajraktarevića, rođenog 1984. godine u Brčkom, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Fudbalskom savezu Federacije BiH i fudbalskog sudije A liste Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, u Prvoj ligi Federacije BiH, za takmičarsku sezonu 2019./2020.

Optuženi se terete da su, u drugoj polovici 2019. godine, optuženi Dominković, organizirao grupu za organizirani kriminal, radi počinjenja krivičnih djela primanja mita i primanja dara ili drugih oblika koristi, kojoj su pristupili ostali optuženi, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

U optužnici se navodi, da je optuženi Dominković, kao ovlaštena osoba, delegirao optužene Živkovića i Bajraktarevića za sudije na određenim fudbalskim utakmicama Prve lige Federacije BiH, nakon čega su od uprava i predstavnika fudbalskih klubova zahtijevali i primili dar u vidu novčanih iznosa od najmanje 3.000 KM pa do skoro 7.000 KM po utakmici, kako bi zauzvrat utjecali na ishod utakmica, a potom nezakonitu imovinsku korist međusobno dijelili.

Detaljno provedenom istragom policijskih službenika SIPA-e pod nadzorom tužioca Tužilaštva BiH, prikupljenim dokazima su zadokumentirana najmanje dva slučaja preuzimanja novca od optuženih, na području Čapljine i Doboja, za ishode utakmica koje su se igrale u Gabeli i Tešnju.

Optuženi se terete za krivična djela organizirani kriminal u vezi sa primanjem dara i drugih oblika koristi i primanjem mita. Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem više desetina materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Dešvanja u Bijeljini
Izvor: faktor.ba