''PLAĆAJU ONI KOJI SU NAJMANJE KRIVI'': Borci ne spadaju ni u jednu od 17 kategorija novog zakona

Datum:

Share post:

Zakonodavac je propustio kada je već mijenjao zakon o zdravstvenom osiguranju da kategoriji nezaposlenih boraca pruži bezuslovno zdravstveno osiguranje jer zakonom kategorija boraca uopšte ne spada u 17 kategorija predviđenih novim zakonom koji imaju zdravstveno osiguranje – rekala je danas na pres konferencije dr Maja Dragojević-Stojić, član Predsjedništva SDS.

Tvrdi da ovih dana možemo vidjeti duge redove u filijalama Fonda zdravstvenog osiguranja RS kako u Banjaluci tako i u ostalim gradovima Republike Srpske.

– Ono što je novo u novom Zakonu o zdravstvenom osiguranja je da će nezaposleni morati plaćati zdravstveno osiguranje u iznosu od 80 KM ukoliko primanja po članu domaćinstva prelazi 520 KM – kazala je Dragojević-Stojić.

Ona je dodala da novi zakon o Fondu zdravstvenog osiguranja lišava besplatnog zdravstvenog osiguranja sve one koji primaju honorar koji prelazi 520 KM, odnosno i osobe koje rade na osnovu autorskih ugovora i ugovora o djelu.

– Tu prije svih mislim na saradnike u nastavi kao i veliki broj vaših kolega novinara koji su honorarno angažovani. Ove kategorije će morati sami da plaćaju zdravstveno osiguranje – rekla je Dragojević-Stojić u obraćanju novinarima.

Ona je istakla da su i zaposleni u zdravstvenim ustanovama svjedoci da čak i mnoge zdravstvene ustanove ne plaćaju doprinose pa se veoma često dešava da čak i ljekari nisu osigurani.

– Zdravstveni sistem je narušen zbog lošeg poslovanja, neekonomičnosti i velikog broja afera, a sve anomalije zdravstvenog sistema platiće oni koji su najmanje krivi, socijalne kategorije, nezaposleni borci i ljudi koji žive na ivici egzistenicje  – naglasila je Maja Dragojević-Stojić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...