PET STVARI o kojima treba voditi računa kada kupujete porodični auto

Datum:

Share post:

Kupujete porodični auto? Iako znate šta je glavna odlika porodičnog automobila – veličina njegove unutrašnjosti, možda niste znali to da ovo nije jedina karakteristika koja treba da odlikuje dobar porodični automobil.

Kako biste obavili pametnu kupovinu, zato su vam nesumnjivo potrebni savjeti o tome o čemu treba voditi računa prilikom odabira svog budućeg porodičnog automobila. Istražili smo umjesto vas, a pet stvari o kojima treba voditi računa kada kupujete porodični auto saznajte u nastavku teksta!

Bezbijednost porodičnog automobila je prioritet

Kada ne znate šta raditi sa starim automobilom i zbog toga odlažete njegovu zamjenu novim porodičnim autom – samo se sjetite toga koliko bi novi bio bezbjedniji za cijelu porodicu u odnosu na stari. Ovo nije jedini, ali je definitivno sasvim dovoljan razlog da odmah pronađete najbolje rješenje i tako se riješite starog auomobila.
Kada mališani postanu dio vašeg života, odjednom postaje potpuno nevažno koliko je neki detalj u automobilu lijep, kako kola izgledaju i koliko su funkcije u njemu atraktivne. Odjednom je apsolutni prioritet bezbijednost automobila, zar ne?
 
Zato je prva stvar koju treba da gledate kad kupujete porodični automobil to koliko je on bezbijedan za vas i mališane. Istražite bezbjednosni rejting automobila koji vam je privukao pažnju i odlučite se za što bolji.

Dovoljno mjesta za sve – veličina automobila kao važan faktor

Odmah nakon bezbijednosti stiže drugi najvažniji faktor – prostranost automobila, kao i njegova kompaktnost. Nije važno koliko automobil ima prostora ukoliko je taj prostor organizovan tako da je praktično neupotrebljiv, zar ne?
Kada napišemo “dovoljno mjesta za sve”, naravno da prije svega mislimo na dovoljno prostora za sjedenje u automobilu za cijelu porodicu, ali tu se ne završava lista potrepština u pogledu prostora. Naime, porodični automobil treba da ima i dovoljno mjesta za stvari koje je potrebno odložiti u njega.

U početku, kada je dijete sasvim malo, odnosno kad je još beba, to će biti kolica i osnovne potrepštine, ali kasnije i koferi, torbe i slične stvari za bilo koje porodično putovanje tokom koga u automobil treba smjestiti sve. Kada budete birali porodični automobil zato povedite računa o njegovoj prostranosti i tome koliko ima mjesta za odlaganje.

Što praktičniji ulazak i izlazak iz automobila

Znamo da ovo može da vam se učini kao sitnica, ali vjerujte da kada svakodnevno koristite porodični auto za prevoz porodice to kako se ulazi u automobil i te kako može da doda ili oduzme na tome koliko je automobil pogodan za cijelu porodicu.

Automobili sa troje vrata nekada može da ispunjava sve druge važne kriterijume, pritom bude i povoljniji, ali razmislite – koliko je praktično svakodnevno smještati djecu u automobil gurajući se jedva iza sedišta da to učinite. I ne samo djecu, već i sve što im je potrebno – sjedišta, stvari itd.

Zato je još jedna od preporuka za porodični automobil da obratite pažnju na to kakav je ulaz i izlazak iz njega, odnosno kako funkcionišu vrata automobila i koliko ih ima. Ukoliko se odlučite za automobil sa četvoro ili petoro vrata – provjerite koliko je bezbijedno zaključavanje zadnjih vrata i da li ima opcije za blokiranje zadnjih vrata izunutra tokom prevoza djece.

Obratite pažnju na zadnja sjedišta

Zadnja sjedišta su ključna kada pričamo o porodičnim automobilima – na njima će dijete/ca sjediti tokom vožnje. Pa, da li pojas na zadnjim sjedištima funkcioniše? Ima li dovoljno prostora za sjedište i dijete bez potrebe da se prednja sjedišta pribijaju uz volan i tako oduzme komfor vozaču i suvozaču? Da li su zadnja sjedišta lijepo održavana i bez većih oštećenja? Sve ovo uzmite u obzir prilikom potrage za novim porodičnim kolima.

Zaštita od sunca kao važan segment

Kakvi su prozori automobila? Da li pružaju dobru zaštitu od sunca? Možda do sad niste mislili na to, ali sigurno sad, već na pomen ovoga, shvatate koliko je važno. “Zavese” za prozore automobila mogu da budu već ugrađene ili neki sličan dodatak koji zatamnjuje i pravi zaštitu od sunca, pa uvijek radije izaberite takav automobil.
Ukoliko ih već nema – obavezno ugradite zavjese za auto. Ne samo da dijete ne treba tokom vožnje izlagati štetnim UV zracima jer ono nije dobro po sebi, već će ga vrućina unervoziti, jaki zraci sunca sprječavati da zaspi i smiri se tokom vožnje, a mogu i podstaći mučninu sa kojom se veliki broj djece pati tokom vožnje.
Sigurni smo da sad bolje razumijete šta je ono što treba da tražite u porodičnom automobilu koji ćete kupiti. Birajte pažljivo i uživajte u vožnji novog četvorotočkaša!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Istorijski uspjeh matematičara iz BiH, iz Bugarske donijeli pet medalja

Mladi matematičari iz Bosne i Hercegovine zablistali su u Bugarskoj, na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi (BMO 2024), jednom od...

Dodik čestitao Vučeviću: Radujem se saradnji, jer je iskreni prijatelj Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Milošu Vučeviću na izboru za predsjednika Vlade Srbije. - Čestitam Vučeviću izbor...

Selak uputio čestitku premijeru Srbije Milošu Vučeviću

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak uputio je čestitku novoizabranom predsjedniku Vlade Republike Srbije Milošu Vučeviću, kojem je...

Skupština izglasala novu Vladu Srbije

Skupština Srbije izabrala je novu Vladu Srbije na čelu sa predsjednikom Milošem Vučevićem. Za novu vladu glasalo je 152...