Pašalić o razvoju vodoprivrede u Srpskoj “Obezbijeđeno je skoro pola milijarde KM za sektor upravljanja vodama”

Datum:

Share post:

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je u prethodnih nekoliko godina obezbijeđeno skoro pola milijarde maraka za razvoj vodoprivredne infrastrukture i sektor upravljanja vodama u Srpskoj.

– Implementirani su ili su u fazi realizacije projekti koji u najširem smislu predstavljaju odgovor na potrebe stanovništva i privrede, kao i razvoja ruralnih područja, a to znači razvoja Republike Srpske u cjelini –  rekao je Pašalić za bilten Javne ustanove “Vode Srpske”.

On je naveo da je za sektor upravljanja vodama u Srpskoj obezbijeđeno skoro pola milijarde maraka od međunarodnih finansijskih institucija, IPA sredstava, bilateralnih donatora, budžeta i Fonda solidarnosti Republike Srpske.

Pašalić ističe da je resorno ministarstvo, u saradnji sa “Vodama Srpske” u proteklom periodu, a naročito nakon poplava 2014. godine, obezbijedilo više od 250 miliona KM za rehabilitaciju vodozaštitnih objekata kako bi se obezbijedio visok nivo zaštite stanovništva i privrede i značajno smanjili rizici od poplava u Srpskoj.

On kaže da hidrotehnički standardi koji se primjenjuju na području Republike Srpske premašuju standarde nivoa zaštite od poplava koji se primjenjuju u većini evropskih zemalja.

Pašalić je rekao da su, osim značajnih infrastrukturnih ulaganja u objekte zaštite od poplava, resorno ministarstvo, Javna ustanova “Vode Srpske” i Republički hidrometeorološki zavod implementirali veći broj projekata s ciljem uspostavljanja sistema upravljanja rizikom od poplava koji je u skladu sa najboljim praksama u EU i drugim razvijenim zemljama.

– Ovaj sistem podrazumijeva unapređenje sistema hidrološkog i meteorološkog monitoringa, korišćenje sofisticiranih alata i savremenih tehnologija i uspostavljanje prognoziranih računarskih hidroloških modela upravljanja rizicima na slivnim područjima –  naveo je Pašalić.

On ističe da su najvažniji zadaci sektora upravljanja vodama definisani postojećim strateškim i planskim dokumentima u Republici Srpskoj, prije svega Strategijom integralnog upravljanja vodama.

– U pripremi je Plan upravljanja poplavnim rizicima koji će precizirati optimalne kratkoročne i dugoročne, investicione, ali i mjere koje ne zahtijevaju značajna kapitalna ulaganja, a koje mogu značajno umanjiti rizike od poplava, na primjer mjere pošumljavanja slivnih područja u uzvodnim dijelovima sliva – rekao je Pašalić.

On je dodao da je pripremljen nacrt plana za sliv Vrbasa, a u finalnoj fazi je priprema planova za ostala slivna područja kojima se definišu prioritetne aktivnosti i projekti koji na najbolji mogući način štite građane i privredu od poplavnih rizika.

Pašalić je rekao da je stvoren finansijski okvir od oko 130 miliona evra za izgradnju sistema vodosnabdijevanja i kanalizacije i unapređenja rada komunalnih preduzeća.

– Do sada su participirale 32 lokalne zajednice, a pokretanjem aktivnosti na republičkom nivou s ciljem implementacije Programa unapređenja sektora vodnih usluga očekujemo i značajno povećanje nivoa investicija u sektoru, što će za posljedicu imati značajno povećanje nivoa i kvaliteta vodnih usluga za stanovništvo i privredu Srpske – rekao je Pašalić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...