Pašalić o razvoju vodoprivrede u Srpskoj “Obezbijeđeno je skoro pola milijarde KM za sektor upravljanja vodama”

Datum:

Share post:

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je u prethodnih nekoliko godina obezbijeđeno skoro pola milijarde maraka za razvoj vodoprivredne infrastrukture i sektor upravljanja vodama u Srpskoj.

– Implementirani su ili su u fazi realizacije projekti koji u najširem smislu predstavljaju odgovor na potrebe stanovništva i privrede, kao i razvoja ruralnih područja, a to znači razvoja Republike Srpske u cjelini –  rekao je Pašalić za bilten Javne ustanove “Vode Srpske”.

On je naveo da je za sektor upravljanja vodama u Srpskoj obezbijeđeno skoro pola milijarde maraka od međunarodnih finansijskih institucija, IPA sredstava, bilateralnih donatora, budžeta i Fonda solidarnosti Republike Srpske.

Pašalić ističe da je resorno ministarstvo, u saradnji sa “Vodama Srpske” u proteklom periodu, a naročito nakon poplava 2014. godine, obezbijedilo više od 250 miliona KM za rehabilitaciju vodozaštitnih objekata kako bi se obezbijedio visok nivo zaštite stanovništva i privrede i značajno smanjili rizici od poplava u Srpskoj.

TESTNA REKLAMA

On kaže da hidrotehnički standardi koji se primjenjuju na području Republike Srpske premašuju standarde nivoa zaštite od poplava koji se primjenjuju u većini evropskih zemalja.

Pašalić je rekao da su, osim značajnih infrastrukturnih ulaganja u objekte zaštite od poplava, resorno ministarstvo, Javna ustanova “Vode Srpske” i Republički hidrometeorološki zavod implementirali veći broj projekata s ciljem uspostavljanja sistema upravljanja rizikom od poplava koji je u skladu sa najboljim praksama u EU i drugim razvijenim zemljama.

– Ovaj sistem podrazumijeva unapređenje sistema hidrološkog i meteorološkog monitoringa, korišćenje sofisticiranih alata i savremenih tehnologija i uspostavljanje prognoziranih računarskih hidroloških modela upravljanja rizicima na slivnim područjima –  naveo je Pašalić.

On ističe da su najvažniji zadaci sektora upravljanja vodama definisani postojećim strateškim i planskim dokumentima u Republici Srpskoj, prije svega Strategijom integralnog upravljanja vodama.

– U pripremi je Plan upravljanja poplavnim rizicima koji će precizirati optimalne kratkoročne i dugoročne, investicione, ali i mjere koje ne zahtijevaju značajna kapitalna ulaganja, a koje mogu značajno umanjiti rizike od poplava, na primjer mjere pošumljavanja slivnih područja u uzvodnim dijelovima sliva – rekao je Pašalić.

On je dodao da je pripremljen nacrt plana za sliv Vrbasa, a u finalnoj fazi je priprema planova za ostala slivna područja kojima se definišu prioritetne aktivnosti i projekti koji na najbolji mogući način štite građane i privredu od poplavnih rizika.

Pašalić je rekao da je stvoren finansijski okvir od oko 130 miliona evra za izgradnju sistema vodosnabdijevanja i kanalizacije i unapređenja rada komunalnih preduzeća.

– Do sada su participirale 32 lokalne zajednice, a pokretanjem aktivnosti na republičkom nivou s ciljem implementacije Programa unapređenja sektora vodnih usluga očekujemo i značajno povećanje nivoa investicija u sektoru, što će za posljedicu imati značajno povećanje nivoa i kvaliteta vodnih usluga za stanovništvo i privredu Srpske – rekao je Pašalić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradsko pozorište ‘’Semberija i ‘’stojeće ovacije’’ novosadske publike za “Hasanaginicu”

Predstava Gradskog pozorišta “Semberija” Bijeljina i Narodnog pozorišta Republike Srpske „Hasanaginica“, nastala prema dramskom komadu Ljubomira Simovića, a...

Stevandić o formiranju vlasti na nivou BiH: „Vlast se ne pravi sa opozicijom“

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da bi formiranje vlasti na nivou BiH sa...

Gradonačelnik Bijeljine ugostio Edhema Čustovića i Momčila Amovića (foto)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je danas (čevrtak, 08. decembar 2022.) ugostio Edhema Čustovića i Momčila Amovića te se...

Sa SKUPLJOM STRUJOM pomirili se i narod i opozicija

Poslije će biti kasno za kukanje: Sa SKUPLJOM STRUJOM pomirili se i narod i opozicija Prije tri godine opozicija...