Okrutni ubica iz Bijeljine pod budnim okom stražara u bolnici

Datum:

Share post:

Otmičar i ubica Osman Velagić (49) iz Janje kod Bijeljine prebačen je u UKC Republike Srpske nakon što mu se pogoršalo zdravstveno stanje u KPZ Foča.

Velagić je u pratnji naoružanih stražara smješten u UKC na Kliniku za neurohirurgiju, nakon što se požalio na bolove u predjelu glave.

Pregledan je u bolnici u Foči, gdje mu nisu mogli pomoći, a zatim je prebačen u Banjaluku gdje će ga najvjerovatnije operisati. Sve vrijeme je pod budnim okom čuvara kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Velagić je u julu 2010. osuđen na 27 godina robije zbog otmice i ubistva Rasima Husića iz Bijeljine, slučaja koji je šokirao Srpsku, ali i region po brutalnosti koju su iskazali Velagić i saučesnici.

TESTNA REKLAMA

Ucjena

U optužnici se navodilo da je Velagić lično ubio Husića i da su optuženi, njegov sin Đulaga i Faruk Bukvić, uz dogovor sa Srđanom Bundrom iz Subotice, u aprilu 2009. oteli Husića i prebacili ga u Srbiju.

– Sve su uradili s namjerom da od njegove porodice iznude 150.000 evra. Husićevu porodicu zvali su iz Srbije, prijetili da će ubiti Rasima i tražili novac – navodilo se u optužnici.

Poslije priznanja krivice, Đulaga Velagić je osuđen na tri i po, a Faruk Bukvić na dvije i po godine zatvora.

Odbrana Velagića tvrdila je tokom sudskog postupka da nije bilo očevidaca ubistva, te da su postojale čak četiri verzije ubistva Husića, kako od strane tužilaštva, tako i verzije optuženih.

– Zašto bi Velagić prelazio toliki put da ubije Husića, kad ga je mogao ubiti i u Bijeljini? Takođe, zašto bi neko oteo čovjeka pred očima mnogobrojnih svjedoka, kao što to u optužnici tvrdi specijalno tužilaštvo – isticala je odbrana, ali sud nije prihvatio ovakve tvrdnje u korsti optuženog, pa mu je izrekao kaznu dugotrajnog zatvora od 27 godina.

Zabetoniran u bunaru

Protiv optuženog su bili materijalni dokazi, svjedoci i vještaci, poslije čega je bez sumnje dokazano da je Velagić na najsuroviji način zloupotrijebio povjerenje žrtve i hladnokrvno ga ubio zajedno sa saučesnikom Srđanom Bundrom iz Subotice, protiv koga se vodio odvojeni postupak u Srbiji.

Rasim Husić je nestao u aprilu 2009, beživotno tijelo je mjesec dana kasnije pronađeno zabetonirano u bunaru u okolini Subotice u Vojvodini.

Policija je u prvim danima istrage uhapsila devetoricu osumnjičenih, koji su bili povezani s ubistvom. Prema nezvaničnim informacijama, Husić i Velagić, inače vlasnik građevinske firme u Bijeljini, krenuli su u Suboticu kako bi nabavili mramor za Husićevu novu kuću.

Nakon prelaska granice i ulaska na teritoriju Srbije, Husić je otet i odveden u okolinu Subotice, gdje su ga pretukli, te je ubrzo umro. Otmičari su ipak, nazvali njegovog brata i sina, koji rade u Njemačkoj, i tražili od njih 150.000 evra otkupnine.

Husićev leš policija je pronašla na privatnom imanju jednog od ubica u Subotici.

Motiv

Motiv otmice i ubistva Husića bila je činjenica da se Velagićeva građevinska firma “Ojle” nalazila u ogromnim dugovima.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...