Ograničena količina cijanovodonične kiseline u voću: Trovanje cijanidom iz jezgra može da bude i SMRTONOSNO

Datum:

Share post:

U BiH je prije nekoliko dana propisana maksimalna dozvoljena količina cijanida u jezgrama marelice, kako bi se osigurao visok stepen zaštite zdravlja i interesa potrošača.

Podsjetimo, ove jezgre, između ostalih, masovno koriste i oboljeli od karcinoma u BiH, nadajući se da će im pomoći u izlječenju. Međutim, oni na ovaj način rizikuju trovanje cijanidom, koje u ekstremnim slučajevima može da bude i – smrtonosno.

Na ovo su ranije upozorili iz Agencije za bezbijednost hrane BiH, uz objašnjenje da se u sirovim košpicama nalazi vitamin amigdalin, koji se nakon njihove konzumacije pretvara u cijanid.

Na prijedlog ove agencije, Savjet ministara BiH je 5. novembra izmijenio i dopunio Pravilnik o maksimalno dozvoljenim količinama određenih kontaminanata u hrani. Tačnije, maksimalna dozvoljena količina cijanida u jezgrama marelice može da iznosi 20 miligrama po kilogramu.

TESTNA REKLAMA

– U naučnom mišljenju Evropske komisije utvrđeno je da se amigdalin, kao važan cijanogeni glikozid, koji se nalazi u neprerađenim jezgrama marelica, žvakanjem razgrađuje na cijanovodičnu kiselinu, odnosno cijanid, koji može biti štetan po zdravlje potrošača – navodi se u saopštenju Agencije za bezbjednost hrane BiH.

To znači da su proizvođači hrane dužni da osiguraju da sve neprerađene cijele, mrvljene, mljevene, gnječene i sjeckane jezgre marelice stavljene na tržište za krajnjeg potrošača, budu u skladu sa propisanom maksimalno dozvoljenom količinom.

Iz pomenute agencije ranije su saopštili da su mučnina, groznica, glavobolja, nesanica, žeđ, pospanost, nervoza, bol u zglobovima i mišićima, te nizak krvni pritisak, simptomi su trovanja cijanidom.

– U ekstremnim slučajevima, trovanje cijanidom može biti smrtonosno. Uobičajena konzumacija kajsije ne predstavlja rizik po zdravlje potrošača, jer je košpica smještena unutar ploda, okružena čvrstom stijenkom i ne dolazi u direktan kontakt sa samim voćem – objasnili su u ovoj agenciji.

Opasna trgovina internetom

Posebna opasnost je to što se jezgrama kajsije trguje internetom, odnosno što ih pojedini trgovci predstavljaju kao hranu koja je korisna u borbi protiv karcinoma. Neki čak preporučuju konzumaciju do 60 košpica dnevno?!

– Akutna referentna doza će kod djece biti prekoračena već konzumacijom jedne male, a kod odraslih tri manje ili jedne velike jezgre – upozorili su iz Agencije za bezbjednost hrane.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...