NOVA STRANKA: ''Pravda za Davida'' djeluje kao ''Pokret pravde''

Datum:

Share post:

U Banjaluci je danas "rođena" još jedna politička stranka. Neformalna grupa građana okupljena pod imenom „Pravda za Davida“ od sada će djelovati kao politička organizacija „Pokret pravde“.
 

Za predsjednika ove političke organizacije izabran je Ozren Perduv.

Na Skupštini političke organizacije „Pokret pravde“, danas u Banjaluci, putem videolinka obratio se Davor Dragičević, otac ubijenog banjalučkog mladića Davida, navodeći da neće odustati od borbe za istinu. 

U programskim ciljevima, koje je na Osnovačkoj skupštini predstavila Aleksandra Ninić-Vranješ, navodi se „da slobodni građani ove zemlje, polezeći od dosadašnjeg nestranačkog i aktivističkog djelovanja su odlučili da se svim legitimnim sredstvima bore za bolje društvo u kojem će pravda biti glavna vodilja”.

Ninić-Vranješ je navela da će se “Pokret pravde” zalagati za jednakost svih građana pred zakonom, pravo na slobodu mišljenja, pisanja, javnog okupljanja, slobodu medija, profesionalno pravosuđe i policiju, transpartenost u radu adminsitracije, javnih ustanova i institucija.

TESTNA REKLAMA

Boriće protiv svih oblika diskriminacije, za dostupnost obrazovanja svoj djeci podjednako, za pravdu u zapošljavanju, a posebno u javnim preduzećima i institucijama.

Jedna od programskih ciljeva, kako je navela, je zdravstvena zaštita “besplatna i jednaka za sve građane”.

U “Pokretu pravde" kao jedan od ciljeva navode i pravičnu raspodjelu javnih sredstava, pravdu za mlade i penzionere, donošenje i provođenje kvalitetnih propisa o zaštiti životne sredine…

Ozren Perduv, predsjednik novonastale političke organizacije Pokret pravde, nakon Osnivačke skupštine obratio se javnosti kazavši da je suština ovog pokreta beskompromisna borba za jednaka prava, odgovornost, te nezavisnost svih stubova vlasti.

"U Statutu smo naveli nekoliko ključnih stvari: Prije svega vladavina prava. To znači da zakon bude isti za sve. Drugo, parlamentarna demokratija što znači da imamo tri nezavisna stuba vlasti. Danas nije tako, sva tri stuba su pod kontrolom nekoliko ljudi. Treće je da se uspostavi princip odgovornosti u ovoj zemlji, da svako odgovara za svoja djela i nedjela. Postoji još nekoliko sfera, tiču se zdravstva, školstva, mladih, sporta", rekao je predsjednik Perduv.

Posebno je naglasio razloge osnivanja političke organizacije Pokret pravde:

"Čitava ova priča počinje zbog toga što su sve metode borbe da se dođe do pravde za Davida iscrpljeni. Mi smatramo da je ovo jedini preostali način borbe, a to je politički. Došlo je vrijeme da mi njih izbacimo iz fotelja, a to se može jedino uraditi na politički način. Ono što će biti vodilja čitavog ovog pokreta je da je opšti interes iznad svega. Opšte dobro – to mora da bude vodilja ovog pokreta. Dokle god sam ja na čelu ovog pokreta to će biti tako."

Još ranije, otac ubijenog Davida Davor Dragičević, kada je najavio osnivanje političke stranke kazao je da su cilj sljedeći lokalni izbori. Isto je potvrdio i Perduv:

"Svakako da je u planu učestvovanje na opštim izborima, prije svega za nivo Banjaluke. Apsolutno nema nikakve saradnje sa političkim organizacijama koje su nas dovele u stanje u kom se nalazimo kao društvo i zbog kog smo mi u ovoj prostoriji i radimo ovo što radimo. Sa njima nema nikakve saradnje. To treba svima da bude jasno. Suština čitave priče je beskompromisna borba."

Perduv je još kazao da Pokret pravde ima punu podršku porodice Dragičević, a putem Skypa prisutnima sa osnivačke skupštine obratio se i Davor Dragičević.

Potpredsjednici ove stranke su Milica Ubalić, Predrag Marić i Suad Ahmetović, a generalni sekretar je Aleksandra Ninić Vranješ koja je na Skupštini prisutnima predstavila program stranke.

Podsjećamo, u Banjaluci su 26. marta prošle godine počela okupljanja grupe ''Pravda za Davida'', čiji članovi traže istinu u slučaju smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića, koji je nestao 18. marta 2018., a njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana poslije na ušću rječice Crkvena u Vrbas.

Porodica i članovi grupe "Pravda za Davida“ tvrde da je ubijen, a slučaj do danas nije rasvijetljen.

Njegovi posmrtni ostaci su, na zahtjev porodice, 12. marta ove godine ekshumirani i izmješteni u Austriju, gdje su tri dana poslije ponovo sahranjeni.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: mondo.ba

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

TRIVIĆ U BIJELJINI: Gradonačelnik Petrović se odlično nosi sa svim izazovima koji potiču iz domena politike (foto)

Pantelinskoj duhovnoj večeri u Bijeljini, prisustvovala i potpredsjednik PDP RS i kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić koja...

BIJELJINA: Održano Pantelinsko duhovno veče (foto)

Večeras je u Bijeljini u Centru za kulturu "Semberija" održano Duhovno veče u sklopu Pantelinskih dana. Duhovnoj večeri...

BIJELJINA: Delegacija SPS na manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče“

Delegacija SPS Bijeljina prisustvovala je večeras kulturnoj manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče” u Bijeljini. Delegaciju bijenskog SPS su predvodili dr...

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS i kandidat za Srpskog člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima, prisustvovao je večeras...