"NIJE INAT, NEGO LJUBAV": General Savčić od Danu Republike Srpske

Datum:

Share post:

Odlukom da Dan Republike Srpske proglasi neustavnim, Ustavni sud BiH je samo doprinio da se ovaj dan proslavlja sve masovnije i sve svečanije, rekao je predsjednik Boračke organizacije RS general Milomir Savčić.

Nije to inat, to je ljubav. Narod voli svoju Republiku Srpsku i slavi njen rođendan – rekao je Savčić.

On je podsjetio da su, kako je rekao, predstavnici srpskog naroda u BiH, nakon prvih višestranačkih izbora 1990. učinili sve da do rata ne dođe, ali da su potezi predstavnika druga dva naroda išli u drugom smjeru.

– Recimo, dogovoreno je da se uspostavi Vijeće naroda u BiH, ali je to ostalo mrtvo slovo na papiru. Sve je kulminiralo kada je proglašena nezavisnost BiH bez prisustva i pristanka predstavnika Srba – rekao je Savčić.

On je dodao da je “građanski rat u BiH je počeo četvrtog aprila 1992. godine i to nije bila nikakva agresija, priča o agresiji je čista laž.”

TESTNA REKLAMA

– Ali i prije aprila 1992. godine u rubnim dijelovima BiH prema Hrvatskoj je bilo sukoba i zločina nad Srbima – rekao je Savčić.

Dodao je da se često zaboravlja da su se Bošnjaci za rat spremali još od 1990. godine, militarizacijom MUP BiH, formiranjem i naoružavanjem Patriotske lige i Zelenih beretki i slanjem pripadnika tih paravojnih jedinica na obuku u Hrvatsku u Zbor narodne garde.

– Nisu ovo nikakve srpske izmišljotine, sve ovo navode muslimanski, bošnjački izvori. Činjenica je da su se Srbi najmanje pripremali za rat i najviše vjerovali u mir. Imali smo, međutim, ratne potencijale JNA, koje su sačuvali naši oficiri – rekao je Savčić.

On je dodao da je ukidanje Vojske RS i formiranje Oružanih snaga BiH bila greška, jer takva vojska, kako tvrdi, ne može ispuniti svoju ustavnu zadaću, nego samo “nepotrebno troši novac iz budžeta”.

– U slučaju bilo kakvoj sukoba, Oružane snage BiH bi se raspale – tvrdi Savčić.

Komentarišući sve, dovođenje u pitanje opstanka Republike Srpske i njenog imena, Savčić je rekao da je u pitanju “najobičnija pakost” političkog Sarajeva.

– Nema te ljudske sile, koja može nešto zabraniti čitavom jednom narodu. Važno je da u Republici Srpskoj postoji demokratija i vladavina institucija i da se u njoj svi osjećaju bezbjedno i slobodno, ne samo Srbi, Hrvati i Bošnjaci, nego i svi drugi koji ovdje žive – zaključio je Savčić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Kako da vratite stari izgled Gmaila

Google mijenja dizajn za Gmail kako bi servis prilagodio dizajnerskim izmjenama koje su već načinjene na kompanijinim drugim...

AGRO SAVJET: Uzgajivači upozoravaju na greške koje pravimo – Jasni signali da je biljka pred uginućem

Većina nas griješi prilikom zalivanja i njegovanja sobnog cvijeća, a princip je zapravo veoma jednostavan. Stručnjaci smatraju da...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su dvije djevojčice i dva dječaka. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...