Naime, od 1. oktobra do 31. decembra stanovnici mogu zamijeniti izabranog ljekara bez navođenja razloga za to, dok u ostalom periodu godine to mogu učiniti samo u određenim okolnostima, odnosno potrebno je navesti opravdan razlog za to. Prema podacima Fonda zdravstva, svake godine sve više osiguranika mijenja doktora porodične medicine pa je tako novi tim u 2018. izabralo 27.185 pacijenata, a 2017. godine njih 25.812.

– Najviše promjena porodičnog doktora lani je bilo u Bijeljini, gdje su novog ljekara izabrala 3.842 osiguranika, zatim u Šamcu, Doboju, Prnjavoru te Banjaluci – naveli su u Fondu zdravstvenog osiguranja. Prema podacima Fonda zdravstva, u "redovnom periodu" novog ginekologa izabrala su 6.392 osiguranika, dok je kod drugog pedijatra preregistrovan 1.331 pacijent. U Fondu zdravstvenog osiguranja ističu da je porodičnog doktora za devet mjeseci lani promijenilo 11.036 osiguranika, a najčešći razlozi su promjena mjesta prebivališta, prestanak rada doktora porodične medicine u ustanovi koja ima ugovor sa Fondom zdravstva, promjena sjedišta ambulante i slično. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja pozivaju osiguranike koji žele da promijene ljekara da to učine u "redovnom periodu", od 1. oktobra do 31. decembra.

Tada je procedura jednostavnija, a potrebno je da osiguranici popune odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i ovjere ih u fondu. Procedura promjene mimo "redovnog perioda" je komplikovanija, jer Fond zdravstva početkom svake godine ugovara primarnu zdravstvenu zaštitu sa domovima zdravlja upravo na osnovu broja registrovanih osiguranika u jednom domu zdravlja i od toga zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava – objasnili su u ovom fondu. Dodali su da je iz tog razloga važno da se promjene ljekara izvrše u predviđenom periodu te da se naknadne preregistracije svedu na minimum, a građani se mogu registrovati kod tima porodične medicine u domovima zdravlja ili u privatnim ambulantama porodične medicine sa kojima Fond zdravstva ima potpisan ugovor.

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Duško Milovanović istakao je da je promjena doktora uobičajen proces te da je novog ljekara lani promijenilo svega tri odsto pacijenata. – Najveći broj promjena ljekara je bio u okviru ovog doma zdravlja. Malo je pacijenata koji su iz ove prešli u privatne ustanove – rekao je Milovanović. Dodao je da je ove godine znatno povećan broj registrovanih pacijenata u ovoj ustanovi. Više registrovanih pacijenata ove godine, kako stoje stvari, imaće i dobojski Dom zdravlja, a prema riječima direktora ove zdravstvene ustanove Slavka Kovačevića, promjena ljekara lani je bila uobičajena, kao i prethodnih godina.

TESTNA REKLAMA

– Promjena timova porodične medicine nije bilo mnogo, ako se u obzir uzme broj registrovanih stanovnika – kazao je Kovačević. Banjalučanka Marija B. kaže da se u novembru preregistrovala kod drugog tima porodične medicine, jer je bila nezadovoljna prethodnim. – Kad krenem od medicinske sestre, koja nikada nije izustila ni dobar dan ni do viđenja, samo je klimala glavom. Osim toga, trudna sam znala da čekam i po dva sata u punoj čekaonici da bih ušla kod ljekara, jer, iako sam imala prednost, sestra je smatrala da treba da čekam kao i ostali. Porodična je priča za sebe. Znala je da odbije da me pregleda, jer, eto, ona sa vrata može da procijeni da li je neko bolestan – ispričala je Marija.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com