Najveći NAFTAŠI za godinu ZARADILI 90 miliona maraka

Datum:

Share post:

– „Hifa“ i „Nešković“ imali ubjedljivo najveću dobit
– Kod “Neškovića” je dobit u odnosu na prihode nekoliko puta veća nego kod velikih stranih kompanija u BiH

Za naftne kompanije u BiH prošla godina bila je itekako pofitabilna, a najveće među njima uspjele su da zarade oko 90 miliona maraka.

 
Naprofitabilniji „Hifa“ i „Nešković“

Tešanjska grupa „Hifa“, u vlasništvu porodice Ahmetlić, među najprofitabilnijim je u BiH, a tri firme u toj grupi bilježe dobit od 25,5 miliona KM u 2019. godini.

„Hifa-Petrol“ Sarajevo lani je zaradila 11,7 miliona, a prihodi su joj iznosili 393,2 miliona. Ova firma zapošljavala je prošle godine 407 radnika.

U istoj grupaciji je i „Hifa“ Tešanj, firma koja je za 2019. prikazala prihod od 84,2 miliona, te dobit od 2,8 miliona dobiti. Zapošljavali su 179 radnika.

TESTNA REKLAMA

Takođe, iz Tešnja je i firma „Hifa-Oil“ koja je imala zaradu od 11 miliona. Ukupni prihodi koje je ostvarila sa 155 radnika u 2019. godini iznosili su preko pola milijarde (519,7 miliona KM).

Što se tiče Republike Srpske, po dobiti među naftašima prednjači „Nešković“ Bijeljina. Ta firma prikazala je dobit od 13,6 miliona u 2019. Prihodi su im iznosili 172,8 miliona, a zapošljavali su u prosjeku 525 radnika.

Šta prodaje „Nešković“?

„Nešković“ godinama prikazuje nevjerovatno visoku dobit od ovog biznisa. Prošle godine oni su na prihod od 172 miliona zaradili blizu 14, dok je na primjer „HIFA-Petrol“ imala duplo veći prihod, a dobit im je bila dva miliona manja od „Neškovića“. Isto je i kad se poredi sa ruskim i slovenačkim naftnim kompanijama u BiH. „Gazprom“ je prodao nafte u vrijednosti većoj od 500 miliona, a zaradio je duplo manje od „Neškovića“. Slovenački „Petrol“ imao je dobit blizu kao i „Nešković“, ali to je uspio tek sa tri puta većim prihodima.

Rusi i Slovenci izjednačeni

„G-Petrol“ Sarajevo, koji pripada grupaciji „Gazprom“, imao je prihode od 529,8 miliona i zaradu od 6,2 miliona sa 447 radnika koje je u prosjeku zapošljavao tokom prošle godine. „NIS Petrol“ Banjaluka, koji je osnivač „G-Petrola“, imao je šest zaposlenih, prihod od 53 miliona i dobit od 800 hiljada maraka.

„Nestro Petrol“ Banjaluka je, nakon što je u 2018. godini poslovao s gubitkom, lani uspio da posluje pozitivno i ostvari dobit od 4 miliona. Ovo preduzeće imalo je 612 radnika tokom prošle godine i prihode od 248,1 milion KM.

„Petrol BH Oil Company“, čiji je osnivač „Petrol“ iz Ljubljane imao je lani dobit od 11,6 miliona KM koju je ostvario sa 309 zaposlenih i s prihodima od 510 miliona KM.

 

 

Što se tiče ostalih lanaca benzinskih pumpi, banjalučki „Krajinapetrol“ prošlu godinu je poslovao bolje nego godinu ranije i ostvario profit od 1,29 miliona. Ukupni prihodi te firme iznosili su 54,9 miliona, a zapošljavala je 159 radnika.

Portal CAPITAL pisao je o borbi Nedeljka Kesića i INE za preuzimanje „Krajinapetrola. U Kesićevom porodičnom vlasništvu je firma „Nes“ koja ima nekoliko benzinskih pumpi i u 2019. je imala prihode od 9,1 milion, a dobit od 648 hiljada sa svega 13 radnika.

„Holdina“ rekorder po prihodima

„Holdina“ Sarajevo, čiji je osnivač „INA-Industrija nafte“ imala je ubjedljivo najveći prihod među firmama iz istog sektora i on je premašio milijardu maraka (1,3 milijarde). Dobit koju je ta firma ostvarila prošle godine iznosila je 8,3 miliona KM, a zapošljavali su 553 radnika.

„Super-Petrol“, takođe iz Banjaluke, prošlu godinu je završio sa dobiti od 4,3 miliona. Prihode koje su ostvarili sa 81 zaposlenim iznosili su 147,7 miliona KM.

Sarajevski „Energopetrol“ zaradio je 6,7 miliona, uz prihode od 186,9 miliona i sa 525 zaposlenih u 2019. Godinu ranije ova firma bila je u minusu 3,2 miliona.

Kako naftaši dolaze do miliona maraka CAPITAL je pisao i u tekstu Naftaši u Srpskoj strpaju u džep 35 KM na 100 litara goriva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Borbelj i Olivera Jevtić pobjednici Atletske trke “Ugljevik 2022“

Pobjednici Sedme atletske trke "Ugljevik 2022" koja je održana sinoć su Đuro Borbelj i Olivera Jevtić iz Srbije. Trka...

Danas počinje Velikogospojinski post – SPC se priprema za praznik Uspenija Presvete Bogorodice

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike...

Google ima sjajne vijesti za gejmere

Tokom ove nedjelje Google je počeo sa isporukom funkcije, koja će gejmerima omogućiti da igre iz clouda pokrenu...

AGRO SAVJET: Kako osušiti i čuvati origano

Sušenje origana nije zahtjevan postupak, ali je potrebno držati se određenih pravila sušenja. Origano je mediteranski začin intenzivnog mirisa...