NA DANAŠNJI DAN tokom NATO agresije poginuo atletičar Goran Raičević

Datum:

Share post:

Na današnji dan 6. maja 1868. godine rođen je srpski matematičar Mihajlo Petrović, osnivač Beogradske matematičke škole, profesor Univerziteta u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije i mnogih inostranih akademija nauka. Kao dječak je naučio ribarski zanat, potom položio majstorski ispit ribarskog esnafa i tako dobio nadimak „Mika Alas“. 

Istog dana 1941. godine u Gracu u Drugom svjetskom ratu nacističke njemačke vođe odlučile da etnički očiste dijelove Jugoslavije. Deportacijama su podvrgnuti Srbi iz ustaške NDH i Slovenci koji su iz Slovenije preseljavani u Srbiju radi oslobađanja prostora za naseljavanje Nijemaca, a Jevreji i Romi su deportovani i ubijani u koncentracionim logorima.

 
Na današnji dan 1992. godine umro Radisav Radovanović, jedan od 1.300 srpskih kaplara slavnog Đačkog bataljona, predsjednik Društva za čuvanje spomenika i negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918. godine. Učestvovao je u Kolubarskoj bici, prešao Albaniju sa srpskom vojskom s kojom je poslije proboja Solunskog fronta nastavio marš za oslobođenje otadžbine. 

Skupština Republike Srpske na Palama 1993. godine odlučila da se o Vens-Ovenovom planu za bivšu BiH, koji je u Atini prethodno potpisao predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, izjasni narod. Na referendumu 15. i 16. maja protiv plana je glasalo 96 odsto birača.

TESTNA REKLAMA

Na današnji dan 1999. godine tokom NATO agresije na SRJ poginuo Goran Raičević, atletičar dugoprugaš, reprezentativac, trostruki prvak Balkana u krosu. Bio je pripadnik Vojske Jugoslavije, a ubijen je snajperskim hicem u Medveđi.

Istog dana 2000. godine stanovnici Hrvatskog Blagaja spriječili komemorativni skup Srba u Veljunu, koji je trebalo da bude održan povodom stradanja 520 stanovnika ovog kordunskog mjesta i okolnih sela, koje su ustaše ubile 6. maja 1941. godine.

Na današnji dan 2005. godine umro je Džoi Grant, legendarni umjetnik „Diznija“, autor Kraljice-vještice u dugometražnom crtanom filmu „Snježana i sedam patuljaka“, a 2007. godine umro jedan od najvećih srpskih pjesnika akademik Stevan Raičković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...