NA DANAŠNJI DAN Sarajevo pokrenulo proces kandidature za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2010. godine

Datum:

Share post:

Na današnji dan 6. februara 1876. godine u Srbiji je osnovano Društvo Crvenog krsta, nepunih 13 godina poslije prve Međunarodne konferencije Crvenog krsta u Ženevi. Akciju je pokrenuo mladi vojni ljekar Vladan Đorđević, a za prvog predsjednika je izabran mitropolit Mihajlo. Dva mjeseca kasnije Društvo je postalo član Međunarodnog Crvenog krsta.

Srbija i SAD 1882. godine zaključile su trgovinski sporazum i konzularnu konvenciju, čime su uspostavljani diplomatski i državni odnosi dviju zemalja. Sporazum i Konvencija na snazi su i danas.

U izdanju Beogradske knjižare i izdavačke kuće Gece Kona 1937. godine objavljen je „Leksikon stranih reči i izraza“ Milana Vujaklije, djelo značajno za srpsku kulturu.

Istog dana 2000. godine ubijen je jugoslovenski ministar odbrane Pavle Bulatović. Na njega je pucano u restoranu Fudbalskog kluba „Rad“ na Banjici.

Gradsko vijeće federalnog Sarajeva 2001. godine zvanično je pokrenulo proces kandidature grada Sarajeva za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2010. godine. Međunarodni olimpijski komitet odbacio je ovu kandidaturu. Iste godine, Vlada SRJ usvojila je plan za rješavanje krize na jugu Srbije, čijom primjenom bi se postiglo rješenje mirnim putem, uz uključivanje predstavnika albanske nacionalne zajednice i saradnju sa međunarodnom zajednicom.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

KUDA IDE PARTIZAN? Bez titule 7 godina, dug 45 miliona evra, igrači bježe

Igor Duljaj je još jedan u nizu trenera koji su potrošeni i koji su platili ceh lošem radu...

Odbornici SO Ugljevik jednoglasni na tematskoj sjednici: UGLJEVIK NE DA RUDNO BOGATSTVO I OBRAZ!

Odbornici Skupštine opštine Ugljevik na današnjoj tematskoj sjednici jednoglasno su donijeli zaključke kojima se traži od nadležnih institucija...

I za ove prvomajske praznike Sindikat za sutra sprema posni radnički pasulj

Radnici, opasuljite se! Sindikat za sutra sprema posni radnički pasulj i ove PRVOMAJSKE PORUKE Savez sindikata Republike Srpske ne...

JELENA TRIVIĆ: Paradoks je da pravosnažno osuđivani investitor podnosi Krivičnu prijavu protiv nekog ko ukazuje na kršenje Zakona (foto)

-Nažalost, paradoks je da investitor, koji je inače pravosnažno osuđivan, podnosi Krivičnu prijavu protiv nekog ko ukazuje na...